Xàbia organitza unes jornades d'homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés

13 ago 2024

La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xàbia, que dirigeix Mavi Pérez, ha preparat una programació especial per a celebrar el centenari del naixement del poeta valencià, Vicent Andrés Estellés durant el mes de setembre.

 

En concret, es tracta d'una exposició que es podrà visitar durant tot el mes, una nit dedicada al poeta valencià i una jornada de comentari i recital de poesia.

 

L'homenatge començarà el dia 5 de setembre amb l'obertura de la mostra “Marinant Estellés” organitzada per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (Macma) que reuneix imatges de la Marina Alta amb poemes d'aquest autor musicalizados amb veus de personalitats de la comarca com: Tomàs Llopis Guardiola, Núria Gómez Bolufer, Josep Vicent Cabrera Rovira, Ariadna del Ruste Pérez, Lidia Santacreu Ferrà, Salva Bolufer Sendra, Carolina Ferrer Lloret, Júlia Vela Giner, Joan Femenia Mas, Marina Mulet Gayà. I músiques de Miquel Pérez Perelló, Joan Marc Pérez i Girau, Enric Murillo Arce, Eva Ferrer Villena, Enric Casado Navarro i Rosario Caselles Canet.

 

La mostra a més repassa els textos que presenten a l'escriptor valencià, la seua obra i la seua relació amb la Marina, així com tots aquells treballs de divulgació que des de la comarca s'han fet per a fer valdre la figura d'un dels poetes valencians més universals.

 

La inauguració serà a les 19.30 hores, a la biblioteca del Centre Històric i després hi haurà un recital poètic a la sala de conferències del Museu Soler Blasco.

 

El dia 13 de setembre serà la “Nit d’Estellés”, en la plaça del Conservatori Professional de Música de Xàbia. En aquesta nit, els assistents llegiran els poemes d'Estellés i després podran gaudir d'un sopar de germanor. Per a poder acudir caldrà reservar lloc, fins al dia 4 de setembre en l'email: biblioteca@ajxabia.org.

 

Finalment, el dia, 19 de setembre, hi haurà un comentari i recital poètic de “L’inventari clement de Gandia”, una obra que va ser publicada en 1971. L'acte comptarà amb la participació dels poetes Maria Josep Escrvià i Josep Lluis Roig, i se celebrarà a la sala de conferències del Museu a partir de les 19.30 hores.

 

“Aquesta programació –ha remarcat la regidora de Cultura- ens permet posar en valor a Vicent Andrés Estellés, un dels grans poetes de la nostra llengua, en el centenari del seu naixement”.

 

Pérez ha subratllat alguns dels valors que transmet la poesia d'aquest escriptor valencià “com la identitat i l'orgull de sentir-se valencià; el seu compromís social i polític, la preservació de la memòria històrica o la humanitat i universalitat”, uns valors que “avui dia són plenament vàlids”.