Troben una làpida funerària del segle XVIII a la Casa Bolufer de Xàbia

09 jul 2024

Els treballs arqueològics que s'estan realitzant a la Casa Bolufer de Xàbia, previs a la reforma al fet que serà sotmesa, han permès traure a la llum una peça extraordinària del passat del nostre municipi: una làpida funerària del segle XVIII.

 

La peça té forma quadrangular (72 x 66 cm), està feta en pedra tosca i en ella es pot llegir “Ací jau Carlos Trilles / va morir el dia / 18 d'agost / any 176?” (l'última xifra és il·legible).

 

Segons ha explicat l'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, després de consultar l'obra d'heràldica sobre Xàbia del Baró de San Petrillo, Carlos Trilles i Andrés va nàixer l'any 1724, no s'arreplega, no obstant això, data de la seua mort. Encara així, si que proporcionar informació sobre la família Trilles, i s'apunta que comptaven amb dues sepultures a l'Església de Sant Bartolomé, una situada enfront de la capella de la Mare de Déu del Rosari i una altra, feta per a Carlos Trilles que estava situada en el centre del temple parroquial.

 

Bolufer ha assenyalat que “segurament” les obres de repavimentació fetes a l'església-fortalesa amb l'actual paviment, en el 1884, van provocar que moltes de les làpides de les sepultures foren tapades, destruïdes o, com en aquest cas, recuperades i reutilitzades en altres construccions.

 

Els treballs de prospecció arqueològica en aquest emblemàtic edifici de Xàbia, previs a la rehabilitació i remodelació, es realitzen sota la direcció de Jordi Blázquez.