La regidoria de Dinamització Econòmica i la Xarxa Agrícola inicien a Xàbia el projecte “Banc de Terres” per a recuperar els camps de cultiu

04 jul 2024

La regidoria de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament de Xàbia, que dirigeix Juanlu Cardona, ha iniciat de la mà de la Xarxa Agrícola de la Marina Alta, dependent del Creama, la creació d'un banc de terres amb la finalitat de posar en contacte als propietaris de les parcel·les agrícoles amb aquelles persones que estiguen disposades a treballar-les.

 

El regidor ha explicat que en molts punts del terme municipal de Xàbia hi ha camps de cultiu que estan abandonats i per aquest motiu des de l'equip de govern s'ha demanat l'ajuda de la Xarxa Agrícola, emmarcat en l'Acord Comarcal en matèria d'Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta - PACTE’DT.. CREAMA.

 

El projecte comprèn diverses fases, la primera és la recopilació de parcel·les susceptibles de formar part d'aquest; la segona la valoració de les mateixes en arranjament a una sèrie de variables i la tercera és la cerca i posada en contacte dels propietaris amb els agricultors.

 

En concret, els tècnics de Xarxa Agrícola revisaran qüestions com la situació de la parcel·la si està abandonada o en producció; el cultiu actual si existeix, la disponibilitat d'aigua de reg o no i l'accessibilitat per a vehicles.

 

Una vegada catalogades, les parcel·les s'incorporen al banc de terres i s'ofereix a la població general i al sector agrícola. En cas de trobar algú disposat a adquirir-les, des de la Xarxa Agrícola realitzen una labor de mediació entre les dues parts per a arribar a un acord que beneficie a tots. Finalment es redacta un contracte i una vegada signat, els tècnics de la Xarxa Agrícola s'encarreguen de vetlar pel bon compliment d'aquest.

 

L'edil ha destacat la importància de mantenir les parcel·les agrícoles en actiu per a reduir els problemes ambientals i socioeconòmics; però també per a disminuir el risc d'incendi, la proliferació de plagues i rosegadors; evita l'erosió del sòl i la degradació paisatgística, així com que les parcel·les abandonades es convertisquen en abocadors incontrolats.

 

Per a poder incorporar les parcel·les a aquest banc és necessari completar la sol·licitud en aquests enllaços:

 

Valencià: https://forms.gle/uiXV4g7XAsBTWAB46

 

Cardona ha recordat que els propietaris i propietàries tenen l'obligació de mantenir les seues parcel·les en bon estat, amb aquesta iniciativa, podran evitar els costos de manteniment i conservar la capacitat agronòmica i productiva de les seues terres gràcies a l'arrendament.