Manifest pel dia de l'Orgull LGTBI+

28 jun 2024

 

Des de l’Ajuntament de Xàbia creiem fermament en la igualtat i el respecte per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual. Celebrem i donem suport a l'Orgull LGTBI+ perquè és una oportunitat per a honrar a aquells que han lluitat per la igualtat i els drets de la comunitat LGTBI+ a tot el món. El terme “Orgull” designa l'amor propi o l'estima que cada persona té de si mateixa com a mereixedora de respecte i consideració.

 

En aquest Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+, l'Ajuntament de Xàbia reafirma el seu compromís indestructible amb la igualtat, la diversitat i els drets humans. I per això, un any més, cridem a totes les entitats locals perquè s'unixen a nosaltres en la celebració de la diversitat i en la lluita per una societat més justa i inclusiva.

Reconeixem els assoliments aconseguits, però també els desafiaments que encara hem d'enfrontar.

 

Mentre celebrem els avanços assolits, també és crucial reconèixer i condemnar les polítiques discriminatòries que persisteixen en alguns països. La falta de progrés en la protecció dels drets de les persones LGTBI+ en uns certs llocs és motiu de greu preocupació. Aquestes polítiques no sols perpetuen la discriminació i la violència, sinó que també representen una violació flagrant dels drets humans.

 

En aquest moment, en el qual la política exterior d'Espanya té entre les seves prioritats la defensa dels drets humans, és necessari advocar per l'adopció de polítiques inclusives a nivell internacional i pressionar a aquells governs que violen els drets LGTBI+ perquè modifiquin aquestes pràctiques.

 

Reconeixem que la comunitat LGTBI+ ha enfrontat una història de discriminació, opressió i violència. És important recordar que la lluita per la igualtat i la justícia per a la comunitat LGTBI+ no ha acabat.

 

l’Ajuntament de Xàbia continuarà treballant incansablement per a continuar promovent la igualtat i combatent la discriminació en totes les seves formes. El nostre compromís és continuar impulsant avanços en matèria d'igualtat i drets per al col·lectiu LGTBI+. És necessari continuar treballant cap a un futur on totes les persones, independentment de la seva orientació sexual, sexe o expressió de la identitat, puguin viure amb dignitat, respecte i llibertat.

 

El 28 de juny de 1969 es van produir diverses revoltes en Stonewall (EE.UU) per a denunciar la criminalització a la qual estaven sotmeses les persones LGTBI+. Des de llavors, les organitzacions socials, commemoren a tot el món l'Orgull LGTB+, reivindicant els drets, la dignitat i la igualtat per a lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals. 55 anys després, i a pesar de ser el quart país del món en el rànquing de drets LGTBI en Europa segons ILGA Europa, queda molt camí per recórrer cap a la igualtat real.

Malgrat els avanços aconseguits durant els últims 19 anys en matèria legislativa, molt especialment amb la Llei 13/2005 del matrimoni igualitari, la llei 3/2007 d'identitat de gènere, la llei 15/2022 d'igualtat de tracte i no discriminació i la llei 4/2023 per a la igualtat trans i LGTBI, encara estem molt lluny d'aconseguir la igualtat real.

 

És necessari el reconeixement a tots aquells sectors vinculats a les lluites socials, per ser els i les màximes responsables de què ara mateix existisquen certs drets reconeguts a les persones LGTBI+ i l’existència d’iniciatives de les diverses administracions, des de l’àmbit municipal a l’europeu que tenen com a objectiu un compromís amb la lluita col·lectiva per la igualtat i la llibertat de tota la ciutadania.

Amb l’aprovació de la Llei 8/2017, integral del dret a la identitat i expressió de gènere a la Comunitat Valenciana que vetla pels drets de les persones trans, i també amb l’aprovació de la Llei 23/2018 d’igualtat LGTBI+, que protegeix els drets de totes les persones que integren el nostre col·lectiu i garanteix la seua seguretat, ens vam convertir en un territori capdavanter en drets LGTBI.

 

Tot i això, ara ens trobem davant un escenari incert respecte dels avanços en aquestes polítiques perquè s’està tornant a donar l’esquena al moviment associatiu LGTBI, s’estan retallant els drets i servicis aconseguits i es volen instrumentalitzar i apropiar-se del moviment associatiu, com han denunciat les mateixes entitats.

 

Enguany el lema de la manifestació de l’Orgull en València, organitzada per Lambda des de fa 36 anys, és “Pels nostres drets, Orgull i resistència” al que s’han adherit les principals entitats LGTBI, sindicats i partits polítics que treballen en favor de les persones LGTBI que han convocat la manifestació el divendres 28 de juny on volen recordar l’essència de la lluita LGTBI i que no acceptaran cap pas enrere en els seus drets.

 

Com va dir l’històric activista LGTBI+ Pedro Zerolo, els drets es conquisten, es gaudeixen i es defensen i ara és el moment de defensar més que mai els nostres drets, la nostra dignitat, la nostra llibertat de ser i estimar com vulguem i en igualtat, de denunciar els discursos d’odi que legitimen les agressions que patim les persones LGTBI+  i que van en augment.  És imprescindible continuar lluitant per un model de societat en el que tot el món càpia i en el que tota la ciutadania puga viure lliurement, en el que cap ideologia siga excusa per negar-nos el dret a ser lliures, a estimar lliurement, a ser qui som.

 

Les institucions públiques tenen el deure de garantir la igualtat i la defensa de la convivència, sense que puga prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, amb el convenciment de què la voluntat majoritària de la societat és continuar avançant en el grau de respecte als drets humans i en concret dels drets de les persones LGTBI+aconseguits estos anys.

 

 

Per tot això, ens comprometem a:

 

-        Que el municipi de Xàbia es sume a la celebració del 28 de juny com a dia internacional de l’orgull LGTBI+, reconeixent els drets i garanties de les persones LGTBI+

 

-        Exhibir, com tots els anys, la pancarta arcoiris LGTBI+ en la façana de l’edifici principal, per a visibilitzar les reivindicacions del col.lectiu LGTBI+

 

-        Posar fre als discursos d’odi contra el col.lectiu LGTBI+ en qualsevol àmbit que legitimen i fomenten les discriminacions i agressions

 

-        Promoure l’educació en diversitat de manera generalitzada com a vehicle per a combatre la LGTBIfòbia i deixar enrere l’odi, les agressions, la por i la intolerància.

 

-        Continuar treballant desde l’àmbit local per educar i sensibilitzar als veins i veines sobre els temes relacionats amb l’orientació sexual, per aconseguir que cada persona siga respetada per igual en el nostre municipi.

 

-        Fer costat a tota la comunitat LGTBI+ i particularment, a les associacions i entitats de diversitat sexual del nostre municipi, comarca de la Marina Alta, i de la província d’Alacant.

 

-        Condemnar la LGTBIfòbia, així com qualsevol tipus d’agressió, discriminació, o odi.

-        Recolzem les accions organitzades per les associacions LGTBI mostrant el suport institucional i no ingerint en la seua autonomia.

 

-        Mostrem el rebuig a la LGTBI-fòbia institucional i social i expressem el compromís d'engegada de mesures per a eradicar aquesta xacra social.

 

-        Sol·licitem a la Generalitat Valenciana que s’apliquen les mesures de l’Estratègia Valenciana per a la igualtat LGTBI 2022-2027.

 

-        Instem a la Generalitat Valenciana que es blinde la Llei 23/2018 d’Igualtat de les persones LGTBI i la Llei 8/2017 integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere consensuant qualsevol modificació amb el Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans respectivament.

 

 

-        L’Ajuntament de Xàbia es compromet a l'organització d’activitats per educar en la diversitat sexual i de gènere durant tot l’any i especialment durant el Mes de l’Orgull, juny, amb una programació especial.