“Fogueres 75 anys de festa”, un repàs a la història dels últims 25 anys d'aquestes festes

07 jun 2024

Un tresor per a les generacions futura. El reflex de la festes d'ahir. La regidoria de Festes, la Comissió de Fogueres i la Comissió 75 anys han editat el llibre “Fogueres 75 anys de Festa” amb la finalitat de conservar com han evolucionat les festes en aquests últims 25 anys.

 

Aquest exemplar és una continuació del ja editat per l'Ajuntament en 1999 en el qual es repassaven els 50 anys dels Fogueres de Sant Joan de Xàbia.

 

Amb una gran faena de contacte amb els veïns i veïnes, el document arreplega els fets destacats de cada any, els actes que es feien, es fan i aquells que ja no prevalen. Alguns dels fets més rellevants que s'han arreplegat són qüestions com la duració dels festejos, la localització del pregó o l'ofrena que arribava a l'Ermita del Calvari.

 

En concret el període 2006-2008 va estar marcat per les obres de reurbanització del Centre históirico que van portar al pregó, al Portal del Clot; o també la unió de les tres quintades l'any 2022, a causa de la pandèmia del COVID-19.

 

El llibre, a més, compta amb articles col·laboracions realitzats per Isabel Catalá, Aitor Mahiques, Joan Bou i Vicent Chorro.

 

Durant la presentació, la regidora de Festes i Cultura, Mavi Pérez va explicar que aquest llibre “serveix per a commemorar el 75 aniversari d'aquestes festes que estan tan arrelades a Xàbia i en les nostres vides, arribant a marcar a generacions de xabieros”. Una edició especial en el qual les periodistes Aurora Ferrer i Verónica Blasco s'han encarregat de “redactar la memòria gràfica” que arreplega el llibre.

 

Pérez va agrair el treball de les dues periodistes, així com, les aportacions de Joan Bou, Aitor Mahíques, Vicent Chorro i Isabel Catalá. Especialment a totes persones de Xàbia que han cedit documents i fotografies per a conservar la memòria de la nostra festa, i que ha permès, “ampliar significativament el depòsit de l'Arxiu Municipal, que és de lliure accés per a tots”.

 

 

Els veïns i veïnes interessats a adquirir aquest preat document podran fer-ho en les llibreries i papereries de Xàbia (Papereria Botella, Colón, La Rulla Port i el Premsa Andrés) i a la sala d'exposicions Ca Lambert a partir del dimarts 11, quan se celebrarà la inauguració d'exposició recopilatòria de la festa “Fogueres, 75 anys de festa”

 

A més, en la web de l'Arxiu Municipal de Xàbia es pot descarregar en format digital el llibre editat en 1999: “Fogueres, 50 anys de festa”.

https://arxiuxabia.blogspot.com/2024/05/llibre-fogueres-xabia-50-anys-de-festa.html