Xavier Aldekoa i Laura Aragó arrepleguen el Premi Internacional de Periodisme i Turisme Sostenible, ciutat de Xàbia

21 mar 2024

Els periodistes Xavier Aldekoa i Laura Aragó han arreplegat aquest dimecres el Premi Internacional de Periodisme i Turisme Sostenible ciutat de Xàbia, organitzat per la Casa del Mediterrani i l'Ajuntament de Xàbia.

 

En la primera edició d'aquest guardó el jurat, format per Rosalía Major, presidenta de l'Associació de Periodistes de la Província d'Alacant; Antonio Martín, delegat de l'Agència EFE a Alacant i Cristina Arroyo, presidenta de l'Associació Alacantina de Periodistes i Escriptors de Turisme, va determinar que el treball d'Aldekoa i Aragó per a La Vanguardia titulat "L'últim crit del Mediterrani" va ser el millor de tots els presentats.

 

En un acte en el saló de plens, el jurat ha exposat les motivacions del mateix i posteriorment l'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona i el director general de Casa Mediterrani, Andrés Perelló, han lliurat el guardó a aquests dos periodistes.

 

Després d'arreplegar el guardó, els guanyadors han expressat la seua gratificació per haver-lo aconseguit, perquè en aquest reportatge posen en valor – ha assenyalat Aldeoka- “un tipus de periodisme tot terreny que interpel·la a tots, sobre la mar Mediterrània”; una mar que “no té fronteres i els seus problema ens afecten a tots”, per tant ha conclòs “les solucions han de ser de tots”.

 

Per part seua, Aragó ha volgut agrair el suport rebut des de la direcció de La Vanguardia per a fer aquest reportatge així com dels diferents departaments del periòdic que han contribuït a la seua publicació. Igualment, a “els veïns del Mediterrani que són els testimonis del canvi que s'està produint en la mar” i han participat en el reportatge, veïns de Balears, la Costa Brava, Tunísia, Egipte, Líban i Grècia.

 

Andrés Perelló: “Aquest premi ha arribat per a quedar-se”

 

El director general del Consorci Casa del Mediterrani, Andrés Perelló ha subratllat que aquest premi “és una mostra de la col·laboració entre les institucions” que formen part de l'organisme i ha explicat l'origen del guardó i la seua vinculació amb Xàbia: aquest és un permio de periodisme “perquè els periodistes comuniquen i posen en coneixement de la majoria de la gent, les informacions del Mediterrani”, i de turisme amb Xàbia, “perquè és un municipi referent que no sucumbit a lliurar la seua identitat a canvi del desenvolupisme salvatge, com ha succeït en altres parts del Mediterrani”.

 

A més, ha agraït el treball del jurat en la selecció dels guanyadors i ha remarcat que aquest guardó “ha vingut per a quedar-se”.

 

Rosa Cardona: “El reportatge d'Aldekoa i Aragó parla d'una realitat que ens afecta a tots”

L'alcaldessa, Rosa Cardona, ha clausurat l'acte de lliurament d'aquests primers guardons de periodisme i ha destacat del treball d'Aldekoa i Aragó la seua faceta multidisciplinària en tenir contingut en diversos formats i arreplegar testimoniatges de diferents punts de la ribera del Mediterrani. “Parlen d'una realitat que coneixem tots i que afecta el nostre municipi i província, com són els efectes del canvi climàtic” i ha citat com un d'aqueixos efectes l'increment de la temperatura de l'aigua de la mar.

 

Cardona ha remarcat que la Casa del Mediterrani és el punt de trobada de tots els aquells que “estem en la ribera” del Mare Nostrum i ha posat en valor les moltes coses que tenim “en comú”.

 

A més, ha citat a Inma Mengual, guanyadora en la categoria de Blogs amb el seu article de "Platges plenes de 'kiwis', per favor" relacionat amb la posidònia oceànica, així com als esments d'honor que han rebut de Domenico Chiappe, i una segona per a Marina Vega. (Pels seus articles sobre la Mar Menor i els consells per a conservar els oceans).

 

Finalment, l'alcaldessa ha tingut unes paraules de reconeixement per als periodistes que cobreixen el dia a dia municipal a través dels diferents mitjans de comunicació que tenen presència a Xàbia i la Marina Alta.

 

L'acte s'ha celebrat en el saló de plens de l'Ajuntament i ha comptat amb la presència dels guardonats, així com els membres del jurat, Antonio Marín (delegat Agència EFE a Alacant), Rosario Mayor (presidenta de l'Associació de Periodistes de la Província d'Alacant), l'alcaldessa, Rosa Cardona, el director general del Consorci Casa del Mediterrani, Andrés Perelló i membres de la corporació municipal.

 

 

Articles premiats:

 

Xavier Aldecoa y Laura Aragó: “El último grito del Mediterráneo” agosto 2023 en La Vanguardia

https://stories.lavanguardia.com/internacional/20230820/68178/rip-mare-nostrum-la-zona-cero-de-la-crisis-del-clima

 

Premio blog:  Inmaculada Mengual “Playas llenas de kiwis, por favor” (julio 2023) en La Verdad.

https://blogs.laverdad.es/zonadeembarque/2023/07/05/playas-llenas-de-kiwis-por-favor/

 

2 menciones:

 

El Mar Menor se niega a morir | El Correo de Doménico Chiappe para El Correo (septiembre 2023)

https://www.elcorreo.com/sociedad/mar-menor-niega-morir-20230917130845-ntrc.html

 

 

Conservar nuestros océanos: 10 reflexiones para leer (y practicar) diariamente de Marina Vega para la revista “Conde Nast Traveler” (septiembre 2023)

https://www.traveler.es/articulos/conservar-nuestros-oceanos-10-reflexiones-para-leer-y-practicar-diariamente