Xàbia promourà més jornades per a difondre el producte km zero i de la comarca

06 mar 2024 Gran èxit de la jornada Sabors de Mar per a divulgar les espècies de peix menys comercials

El Mercat Municipal ha acollit la jornada Sabors de Mar organitzada pel Punt Nàutic del Creama i la regidoria de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament amb la finalitat de posar en valor el producte fresc de la badia i en particular el peix que diàriament porten a la llotja els pescadors de Xàbia.

 

En la inauguració el regidor de Dinamització Econòmica, Juanlu Cardona, ha assenyalat que de la mà de Creama, el Consistori ha promogut aquesta jornada per a crear un vincle directe entre pescadors i restauradors, en “l'espai increïble que és el nostre Mercat Municipal”.

 

Cardona ha subratllat que aquesta serà la primera de “moltes jornades i altres iniciatives” que el seu departament vol posar en marxa per a fomentar el consum de productes de “quilòmetre zero, productes de la nostra comarca” i en aquest cas el producte que cada dia arriba a la llotja de Xàbia.

 

L'edil ha remarcat que per a això “hem de fer un treball conjunt” entre els productors i els restauradors, i per extensió amb la ciutadania; d'ací la jornada que s'ha desenvolupat avui, amb pescadors i restaurants, representats en l'Associació de Restauradors de Xàbia.

 

Per part seua, el president de la Confraria de Pescadors, Rafael Serrat i el vicepresident, Amadeu Ros, han oferit el seu punt de vista sobre les condicions en les quals es troba el sector de Primari de la Comunitat i en particular del nostre municipi. Amadeu Ros ha explicat la gran càrrega tributària i burocràtica a la qual deuen a fer front en “120 dies any segons l'estipulat legislativament”.

 

Ros ha reivindicat el treball dels pescadors, “l'aportació a l'economia local” i el paper de les llotges com a primer punt de la cadena de la traçabilitat del peix. “Tot el peix que no passa per la llotja no està registrat, ni etiquetatge, ni comptabilitzat, ni declarat, per consegüent, la seua venda és il·legal”, ha conclòs.

 

Els pescadors han posat l'accent en la utilització dels peixos de descarte, espècies que no són habituals en les taules i acaben sent rebutjades. És el cas de‘Perdulàries, Doblegada, Salpa, Gatvaire, Congre, Bruna, Lisa, Bacallaret i el Verat’, entre altres.

 

A més, el president de l'ARX, José Manuel Piña ha oferit una ponència en la qual ha fet un repàs sobre la situació del sector a la Marina Alta, mentre que Tony Pérez d'Ànima Marina ha presentat les propostes de salaons o semisalazones en la cuina alacantina.

 

I com a gran colofó de la jornada, el cuiner Borja Susilla del Restaurant Estrella Michelin Tula ha oferit un showcooking en el qual ha preparat dos plats utilitzant com a base una d'aqueixes espècies de descarte. “Coca de moixa, amb remolata d'alvocat” i “Suque ràpid amb serrà, rata i aranya, suc d'olla i carxofes”. La moixa, serrà, rata i l'aranya són espècies de descarte.

 

Així mateix, tots han pogut degustar una selecció de salaons a càrrec de l'empresa Ànima Marina i en finalitzar han gaudit d'una ració de “all i pebre de gatet” preparat per Ximo Garreta, una altra de les grans figures del sector a Xàbia.