L’Arxiu Municipal de Xàbia atén en 2023 un total de 1124 consultes físiques i 16.000 visites online

16 ene 2024

L’Arxiu Municipal de Xàbia va atendre durant l'any passat un total de 1124 consultes, així es desprèn d'un balanç d'activitat que l'arxiver municipal, Juanjo Mas Cruañes ha presentat a la regidora de Cultura, Mavi Pérez.

 

En l'informe, un de les dades que destaquen és el paper que té la finestra virtual de l'arxiu xabiero, el blog Els Papers de l’Arxiu, ha superat les 16.200 visites, a més també disposa de un canal a Youtube.

 

Respecte a les consultes, 250 van ser internes (això és, els diferents departaments de l'Ajuntament que demanen a l'Arxiu informació, documents o expedients, per a continuar amb els seus procediments administratius en curs), i la resta, 874 van ser externes, que correspon a l'atenció ciutadana que demana informació a través de seu electrònica, telèfon, correu electrònic o presencial.

 

A més l'arxiver ha destacat que al llarg del passat any van rebre diverses donacions i entre elles, s'ha referit especialment, a la realitzada per la família Garcia Casabó: un certificat en format pergamí signat per l'arxiver de l'església parroquial de Xàbia amb data de 1708 i un document de l'any 1838 amb una relació de 439 veïns que havien satisfet “la contribució decimal amb l'expressió del que han pagat en fruit i en metàl·lic”.

 

Amb aquestes dades, Juanjo Mes ha mostrat el seu agraïment a totes aquelles persones que veuen en l'Arxiu la institució on poder guardar els seus documents i fotografies perquè generacions futures puguen disposar d'ells.

 

A més a principis de novembre es va donar a conèixer el guanyador de la tercera edició dels Premis d'Investigació Vila de Xàbia que concedeix l'Arxiu, el guanyador va ser “L’onomàstica de Xàbia en el segle XV’ de l'historiador Josep Andrés Torres.

 

Mes ha subratllat que per a enguany el repte que tenen per davant és la implantació de l'arxiu electrònic. Des de 2015 que es va implantar l'administració electrònica, ja són més de 100.000 expedients electrònics integrats en la plataforma de gestió administrativa, documents que pròximament passaren a l'Arxiu Electrònic Municipal.

 

Per part seua, la regidora de Cultura, Mavi Pérez, ha agraït totes les donacions realitzades per veïns i veïnes que consideren l'Arxiu Municipal com el lloc més adequat per a la conservació dels documents de la història de Xàbia. Així mateix, ha subratllat el treball de l'arxiu com a “custodi de tota la nostra història”.