La família Bover Fernández de Palència dóna a l'Ajuntament una pintura de Joaquín Sorolla

30 dic 2023 Es tracta de l'obra “La Noria, Jávea” de 1905

La família Bover Fernández de Palència ha donat a l'Ajuntament de Xàbia, tres obres del seu arxiu familar vinculades amb l'estada del pintor valencià, Joaquín Sorolla en el nostre municipi, amb el de poder restaurar-les i que recuperen tota la seua esplendor.

 

Es tracta d'una pintura a l'oli sobre tela en bastidor que segons la tradició de la família Bolufer s'atribueix al pintor Joaquín Sorolla; una fotografia en la qual apareix la besàvia Joaquina Bolufer Gual al costat d'una personal que podria ser el propi Sorolla, en el moment de la creació d'aqueix oli i una targeta postal de principis de segle XX, en l'anvers del qual existeix un dibuix al llapis d'unes fulles de parra o vinya, i que en tinta presenta la següent dedicatòria: “A Joaquina Bertomeu. Mª Clotilde Sorolla, 20 agost any 1905”.

 

Referent a aquesta cita, la família Bover Fernández de Palència, l'atribueix a María, una de les filles de Sorolla, i la dedicatòria està referida a l'àvia dels germans, Joaquina Bertomeu Bolufer.

 

En relació amb el quadre, consta en l'expedient, que aquesta pintura està catalogada en els arxius de la Fundació Sorolla amb el número 56 “La Noria, (Jávea). Oli de 31,5 x 60 cm Signat i dedicat als Sres de Bertomeu, pintat en 1905”.

 

Després d'aquesta donació l'Ajuntament encarregarà a l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVACR+i) els treballs per a la recuperació i neteja del quadre, i que posteriorment siga exposat en algun dels espais municipals.

 

La donació es va formalitzar fa uns dies, en presència dels membres de la família Bover Fernández de Palència, l'alcaldessa, Rosa Cardona, la regidora de Cultura, Mavi Pérez i el regidor de Patrimoni, Enrique Escrivá.

 

En l'acte, l'alcaldessa, Rosa Cardona, va agrair la donació per part de la família d'aquestes tres obres i espera que “més prompte que tarde” puguen ser contemplades per tots els veïns i veïnes.