Lorenzo Silva rep el premi La Criminala a Xàbia Negra

08 nov 2023 Lorenzo Silva recibe el premio La Criminala en Xàbia Negra

El festival Xàbia Negra va tancar el passat diumenge la seua sexta edició, celebrada aquest cap de setmana en aquesta localitat de la Marina Alta. Lorenzo Silva ha rebut, de mans de l'alcaldessa Rosa Cardona, l'entrega del premi La Criminala. Aquest guardó reconeix la contribució al gènere negre del creador de la parella de guàrdies civils Bevilacqua i Chamorro, de les quals ha publicat 13 novel·les, i una obra total amb 83 llibres, que l'han fet merescut, entre altres, dels premis Nadal, el Planeta o l'Ocell Crític. A més, ha liderat durant 14 anys un dels majors festivals culturals del nostre país, Getafe Negre. L'entrega i conversa posterior es va dur a terme a la Casa de la Cultura de la localitat, completament atapeïda per a l'ocasió.

"Estic encantat. No rebo tants reconeixements com la gent creu, però a la Comunitat Valenciana se m'estima especialment i agraeixo aquest premi que s'afegeix, per exemple, al de València Negra. Em porte de Xàbia una gran experiència i un record inesborrable, que agraeixo a l'Ajuntament i a l'organització de l'esdeveniment."

A més de Lorenzo Silva, han assistit a la sisena edició del festival autors com Ramón Palomar, Elisa Ferrer, Paz Velasco, Noemí Trujillo, Vicente Garrido, María Suré, Joan Carles Ventura, Salva Alemany o Virgilio Latorre.

La criminòloga Paz Velasco ha sigut la guanyadora de la batalla d'escriptors, en la qual també han participat Elisa Ferrer, Salva Alemany i Joan Carles Ventura.

Molt més públic

Després d'una edició anterior que duplicava l'assistència al festival, la sisena edició de Xàbia Negra ha experimentat un increment del 50% en l'assistència de públic, passant de 400 a més de 600 persones en les diferents activitats organitzades entre el divendres i el diumenge: trobades amb autors, clubs de lectura, vermut literari, batalla d'escriptors i concurs de curtmetratges. Aquestes xifres suposen un salt quantitatiu de suport del públic a aquest festival, que es celebra en dates tardorenques per a diversificar l'oferta turística del municipi.

L'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, ha fet un balanç "molt positiu d'una edició que ens ha portat tres dies molt intensos als quals el públic de la localitat ha respost amb entusiasme. Volem expressar el nostre agraïment a totes les persones i col·lectius involucrats en el festival durant aquests tres dies".

Premis de relats i curtmetratges

A més del guardó de La Criminala, el festival ha entregat altres premis. En primer lloc, els concursos de relats en castellà i valencià organitzats per l'IES Antonio Llidó i l'IES La Mar de Xàbia, que han sigut entregats per la guanyadora del premi Tusquets, Elisa Ferrer, a les alumnes Carmen Bas Vidal i Ana Robles López.

En el concurs de curtmetratges a càrrec de l'Escola de Cinema Riu Rau, el premi ha recaigut en l'equip format per Victoria Barona, Aiala Mendizábal i Lorena Watt, amb el curt titulat BlasfemmeFatale. El jurat ha premiat aquesta obra pel seu contingut fresc i original, molt allunyat de les convencions del gènere.

Mavi Pérez Font: "Continuem apostant per projectes culturals d'interès per als ciutadans"

La regidora de Cultura de Xàbia, Mavi Pérez Font, també ha fet una valoració molt positiva. "Estem molt contents del nivell d'aquesta edició i de l'assistència al festival. Continuem apostant per projectes culturals d'interès per als ciutadans".

Per la seua banda, Santiago Álvarez, director del certamen, ha declarat que "sens dubte Xàbia és una població molt especial. La gent, el clima, el patrimoni d'aquesta localitat encaixa amb la proposta fresca, interessant i plena de diversió que plantegem aquesta edició. Creiem que, llevat de que el nivell dels convidats siga excel·lent, el festival encara pot desenvolupar-se més i agrupar altres iniciatives del municipi, servint de plataforma cultural per a elles".