Lorenzo Silva, Ramón Palomar, Paz Velasco, Vicente Garrido i Elisa Ferrer participaran en Xàbia Negra

25 oct 2023

(Nota de premsa elaborada per l'organització del Festival Xàbia Negra)

 

Xàbia Negra celebrarà la seua sexta edició entre el 3 i el 5 de novembre. El festival compleix així sis anys amb un plantel d'autors que el consolida definitivament en el circuit nacional de festivals de gènere negre. Els encontres literaris tindran lloc en la Casa de la Cultura.

Lorenzo Silva, premi La Criminala

L'escriptor Lorenzo Silva encapçala la nòmina d'invitats de la sisena edició de Xàbia Negra i rebrà el premi La Criminala per la seua dilatada trajectòria literària. El creador de Bevilacqua i Chamorro, la sèrie de la qual consta de 13 entregues, ha escrit altres 24 novel·les, a banda de 11 llibres infantils o juvenils, així com 16 llibres de no ficció. La seua obra ha rebut una llarga sèrie de reconeixements, entre els quals destaca el Premi Planeta 2012 per La marca del meridià, el Premi Nadal, el Premi Ojo Crítico o el Premi de les Lletres de l'Ateneu de València. Púa és la seua última novel·la, publicada aquest mateix any, que ens submergeix en el doble fons de la guerra bruta de l'estat per a defensar la democràcia.

Silva rebrà el premi La Criminala el dissabte 4 de novembre, just abans del seu encontre amb lectors, que tindrà lloc a les 20 hores. L'acompanyarà l'escriptora Noemí Trujillo, autora de La maternitat era això, un llibre que aprofundeix en la figura de la mare com a heroi al llarg de la literatura universal, tant en la ficció com en la realitat.

Ramón Palomar i Salva Alemany, estendards de la literatura canalla La literatura negra més pícara estarà representada el divendres 3 per Ramón Palomar, que acaba de publicar la seua tercera novel·la, El novio de la Muerte, un thriller cañí al més pur estil Tarantino. L'acompanyarà Salva Alemany, la seua última novel·la, Lapsus, està inspirada en la vida real i narra la història d'un sacerdot ficat a traficant de drogues. Junts comentaran les característiques d'una novel·la que recull el sabor del carrer i dels personatges més marginals.

El true crime, a escena

Els millors experts en true crime estaran presents en la sisena edició de Xàbia Negra la vesprada del divendres 3. D'una banda tindrem a Vicente Garrido, eminència internacional en el coneixement de la ment criminal, que juntament amb Virgilio Latorre ens descobrirà els secrets del seu últim treball, El monstre i l'assassí en sèrie. A més, gaudirem amb Paz Velasco, eminent criminòloga espanyola, que ens presentarà Mortes res accidentals, el seu últim treball sobre la motivació criminal. Posteriorment, al matí del dissabte, Velasco dirigirà un taller sobre els deu motius per a matar en un esdeveniment que ens permetrà conéixer millor la ment de l'assassí.

Els materials per a una bona novel·la negra

El dissabte 4, abans de l'activitat de Lorenzo Silva i Noemí Trujillo, tindrà lloc una taula on explorarem els materials que creen una bona novel·la negra. Per a açò, ens acompanyarà Elisa Ferrer, premi Tusquets de novel·la, amb el seu últim treball El holandés, que retrata un timo històric en el Benidorm dels anys vuitanta. Al seu costat, Joan Carles Ventura, recent premi Millor Novel·la 2023 VLCNEGRA per Fletxes desviades, ens porta al territori de la Ribera i la Ruta del Bakalao en una recerca de l'antiheroi més proper. María Suré, no obstant això, ens duu de la mà en la recerca desesperada d'una menor desapareguda en una Espanya fosca i molt allunyada de la civilització.

Batalla d'escriptors, clubs de lectura, rutes guiades i curtmetratges exprés

A més, el festival ofereix altres activitats: el matí del dissabte 4 tindrà lloc una ruta guiada a prop del port que celebra un crim que va rondar la vida del pintor Joaquín Sorolla a Xàbia. Així mateix, es celebraran dos clubs de lectura: el primer tindrà lloc la vesprada del divendres 3 a la Biblioteca Municipal del Centre, voltant la novel·la Huérfanos de Sombra, amb la presència de la seua autora, María Suré. Joan Carles Ventura protagonitzarà el dissabte 4 el segon club de lectura a la biblioteca del Port. Aquest mateix matí, al restaurant Sotavent, gaudirem del vermut literari, una activitat distesa on els convidats al festival compten anècdotes increïbles que no solen escoltar-se en actes literaris. Diumenge al matí, quatre autors participaran en la batalla d'escriptors, on hauran d'escriure una història amb ingredients diferents en tan sols quatre minuts, que després votarà el públic. Finalment, l'actriu Imma Sancho, acompanyada de Marta Català, encarnarà en la sessió Personatges fora de les pàgines els protagonistes d'una novel·la sobre l'escenari. Tancarà el festival l'entrega de premis del concurs de curtmetratges exprés, organitzat per l'Escola de Cinema Riurau.

 

Rosa Cardona: "Eixe cap de setmana gaudirem del festival i la Mar de Tapas"

 

L'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, ha declarat que el festival "ens ajuda a enriquir l'oferta cultural de Xàbia" ja que porta escriptors de primera fila com Lorenzo Silva, Elisa Ferrer o Ramón Palomar (entre altres). A més a més, ha recordat que eixe mateix cap de setmana el barri de Duanes de la Mar s'endinsa en la Mar de Tapas, el complement perfecte per al festival, ja que podrem "gaudir d'un vermut literari i continuar amb la degustació de les millors tapes preparades pels nostres restauradors".

Per la seua part, la regidora de cultura, Mavi Pérez Font, assegura que Xàbia Negra "porta autors de primera línia i ens permet gaudir de tot el que s'amaga darrere d'una novel·la negra". Amb la programació organitzada podem endinsar-nos en una d'eixes novel·les i sentir la tensió de la trama i el que amaguen els personatges. L'edil ha destacat algunes de les activitats paral·leles de la programació com la ruta guiada que oferirà l'historiador especialitzat en Joaquín Sorolla, David Gutiérrez, que es titula "El trist crim viscut per la família Sorolla a Xàbia".

 

Finalment, el director de Xàbia Negra, Santiago Álvarez, ha subratllat "després de l'èxit de l'anterior edició, el festival manté el seu estàndard de qualitat amb un programa ple d'autors brillants i activitats fresques, que uneixen diversió, fascinació i oci de qualitat". A més a més, ha destacat que "el festival té un caràcter especial que reflexa la seua condició com a destinació atractiva, on la cultura es gaudeix com un bé més del municipi". Àlvarez també ha agraït a l'equip de govern municipal "la seua decidida aposta per la cultura".

 

Tota la programació a la plana web del festival: www.xabianegra.com