Condenados al Bordillo i Toni Marí arrepleguen els seus premis 9 d’octubre Vila de Xàbia

10 oct 2023

L'associació Condenados al Bordillo i l'escultor, Toni Marí, han arreplegat aquest dilluns els premis 9 d’octubre Vila de Xàbia que lliura l'Ajuntament amb motiu del dia de la Comunitat Valenciana.

 

L'acte, que ha presentat Raquel Violero, s'ha celebrat en el saló de plens de la Casa Consistorial i ha sigut retransmès online a través del canal oficial de Youtube.

 

Violero ha llegit el dictamen del ple que acredita a cadascun dels guardonats i posteriorment ha cedit la paraula a Joanba Martí i Nicolás Merle, els qui han glossat la figura de Toni Marí i l'associació Condenados al Bordillo, i el seu responsable, Jimmy Figueres.

 

Condenados al Bordillo ha rebut el guardó en primer lloc, i l'ha arreplegat Mari, una de les treballadores de l'associació. Ha sigut la regidor de Cultura, Mavi Pérez la que li ha lliurat el premi.

 

Per part seua, el responsable de Condenados al Bordillo, Jimmy Figueres ha agraït el premi que ha dedicat a “molt especialment” a tots els treballadors i voluntaris que fan possible que l'associació “siguen una realitat”.

 

Figueres ha indicat que “la diferència ha vingut per a ajudar-nos a despertar-nos del somni” i ha demanat a tots “empatia” ja que és la “màxima expressió de la vida, que permet “donar-nos conten que tots formem una unitat amb l'objectiu comú de ser feliços”.

 

El responsable de l'associació ha reclamat a tots els assistents posar en pràctica diverses actituds per a “donar-li sentit a la vida”: mostrar agraïment, evitar la crítica i la queixa, descobrir el que li agrada a un i dir et vull.

 

Toni Marí: “Profeta en la seua terra”

 

El segon guardó ha sigut per a Toni Marí, i ha sigut l'alcaldessa, Rosa Cardona, l'encarregada de lliurar-li'l.

 

Abans d'arreplegar-ho, l'escultor ha donat les gràcies a la corporació pel guardó un agraïment que ha estès a “tota Xàbia” perquè és “per a tots vosaltres”. L'escultor del ferro ha tingut paraules a la seua família, i als amics que han acudit a l'acte, entre ells, els membres del Rotary Club Xàbia.

 

Marí ha assegurat que “sempre s'ha sentit reconegut a Xàbia” i ha manifestat que gràcies a Xàbia té l'honor de “ser profeta” en la seua terra.

 

Discursos de la regidora de Cultura i l'alcaldessa

 

Després del lliurament dels premis la regidora de Cultura, Mavi Perez i l'alcaldessa, Rosa Cardona han intervingut a manera de tancament de l'acte.

 

La regidora de Cultura ha assenyalat que “el 9 d’octubre es el dia en el que celebrem la nostra identitat, la nostra historia, la nostra cultura i les nostres arrels, i és un bon moment per tal de recordar i honrar a aquells que han contribuït i han format part, de diverses maneres, en la construcció de la comunitat que hui coneixem”.

 

 

Respecte als premiats, Pérez s'ha referit a la “gran aportació de Toni Marí al món de l'art” amb obres que estan presents als nostres “carrers, places i edificis, capturant de forma molt especial i inspiradora l'essència valenciana”. Ha indicat que el xabiero “modela i dóna vida al ferro” i ha subratllat que amb aquest premi el poble de Xàbia ha volgut “agrair la gran capacitat creativa que té i que serveix d'inspiració com a societat”.

 

Mentrestant, de Condenados al Bordillo, la regidora ha destacat que l'Ajuntament reconeix una faena que va “més enllà del compromís i la dedicació”, perquè es tracta d'una associació que “lidera iniciatives que promouen la inclusió, la igualtat i l'accessibilitat”.

 

Pérez ha posat en valor que cadascun dels membres de l'associació són un exemple que “hem de seguir tots” i ha afegit que aquest guardó “és un agraïment al vostre compromís per fer la nostra comunitat més inclusiva i accessible”.

 

Per part seua, l'alcaldessa, Rosa Cardona, ha recordat que Xàbia és un “poble acollidor, que admira i convida a les persones que són respectuoses amb la societat, l'entorn i amb els qui amb el seu esforç tenen l'honorable propòsit de prosperar de manera conjunta”.

 

“Des d'ací, des de Xàbia, des de la casa de tots, -ha continuat- ens sumem a la festa de tots els valencians i valencianes”, amb el “compromís” d'avançar “per a construir un entorn de convivència i enteniment, que ens permeta crear oportunitats, i desenvolupar totes i cadascuna de les potencialitats del nostre municipi”.

 

Cardona ha apostat perquè aquest reconeixement que reben Toni Marí i Condenados al Bordillo “els done forces per a continuar executant els seus projectes amb l'entusiasme i compromís que tant els caracteritza”. “Tots dos feu mes gran el nom de Xàbia”.

 

Toni Marí –ha ressaltat l'alcaldessa- “és un dels nostres veïns més reconeguts a nivell nacional i internacional, les seues obres estan arrelades a la terra i són una prova de la unió del talent i solidaritat del poble de Xàbia”.

 

Per part seua, de Condenados al Bordillo el guardó –ha comentat- “reconeix la seua trajectòria i el seu ferm compromís, el de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat des de l'amor i la solidaritat”.

 

Després d'agrair a l'equip del Conservatori el quartet de vent del qual ha amenitzat l'esdeveniment, l'alcaldessa ha enviat un missatge d'agraïment a tots els veïns i veïnes “aquests premis, i tot el treball que es realitza des de l'Ajuntament, només té sentit per vosaltres. És un moment en què reconeixem la contribució de persones excepcionals amb relats emocionants que es desenvolupen darrere. És un instant carregat de significat i orgull per nostra volguda Xàbia, i és gràcies a la vostra participació activa que aquesta bellesa i vitalitat continue prosperant”.

 

L'acte ha conclòs amb l'himne de la Comunitat Valenciana.