El Museu de Xàbia rep un ampli conjunt de documents gràfics de principis del segle XX donats per la família Guardiola Gilabert

23 ago 2023

El Museu Arqueològic i Etnogràfic de Xàbia ha rebut en donació un conjunt de documents i objectes de la família Guardiola Gilabert, la família Huguet i de Magdalena Marí.

 

Magdalena Marí ha donat diversos objectes de cultura tradicional xabiera i alguns d'ells ja formen part de l'exposició permanent i per part seua, la família Huguet ha cedit diverses peces del fons etnològic del Museu.

 

Però sens dubte, la donació realitzada per la família Guardiola Gilabert és la més quantiosa i elevada pels documents escrits i gràfics dels segles XIX i principis del XX.

 

Segons el primer estudi realitzat pel Museu, entre aqueixos documents es troba l'expropiació de les terres del castell de Sant Jordi per a la construcció del primitiu moll de Xàbia que data de 1871, o les 200 còpies fotogràfiques també de finals del XIX i principis del XX, entre les quals destaca una imatge del punt de salvament de nàufrags que hi havia en la Cala del Tango en 1900 i del qual es conserva encara la base manpostería.

 

Altres elements de la donació són documents que van pertànyer a María Rosa Guardiola, cap de secció femenina durant la postguerra a Xàbia i una altra sèrie de lligalls que donen compte d'operacions de compra venda, testaments, o dietaris d'aquells anys.

 

Però també materials etnogràfics com una gran caldera o un joc de mesures tradicionals de volum per al gra, així com roba i indumentària tradicional dels segles XIX i XX de la família Guardiola Gilabert, al costat d'algunes peces de Carmen Sales.

 

El personal del museu catalogarà totes les peces i passaran a formar-te dels fons etnològics i històrics del Museu Soler Blasco de Xàbia.