El Riurau Filmfestival se celebra a Xàbia, Dénia i Jesús Pobre

19 ago 2023 Les projeccions començaran el 24 a Xàbia, el 26 a Dénia i la gala de lliurament de premis serà en Jesús Pobre

Els municipis de Xàbia, Dénia i Jesús Pobre acullen des del 19 d'agost al 5 de setembre l'edició XII del Riurau FilmFestival, el festival de curtmetratges de la Marina Alta, que organitza l'associació Escola de Cinema Riurau juntament amb aquests tres ajuntaments.

 

La presentació del certamen es va realitzar ahir a Xàbia amb presència d'Ana Perles i Isabel Bilbao per part de l'associació, l'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, l'alcalde de Jesús Pobre, Josep Fornes i els regidors de Cultura de Dénia, Raúl García de la Reina i Xàbia, Mavi Pérez.

 

En l'acte Ana Perles va destacar que el Riurau Film Festival compleix 12 edicions i va reivindicar major suport de les institucions i les empreses privades “per a aquest festival que aposta per la cultura i per la indústria del cinema”. De fet l'associació es converteix “en un aliat” per a les empreses cinematogràfiques a l'hora de fer treballs a la Marina Alta. Perles va subratllar que el Riurau Film Festival “és un certamen molt diferent a la resta, ja que les projeccions es fan a l'aire lliure en el riurau el que fa que la gent es quede impressionada”.

 

Per la seua part Isabel Bilbao va indicar que enguany s'han presentat 781 curtmetratges de totes les temàtiques i que finalment han seleccionat 39 que seran projectades en el Riurau d’Arnauda (Xàbia), el Gran Riurau de Benissadeví (Jesús Pobre) i el parc de Torrecremada a Dénia.

 

Bilbao va comentar que enguany s'ha concentrat tota la programació en dos caps de setmana i que al contrari que altres anys les temàtiques dels curts han sigut repartides en les tres seus. “Amb un fil conductor que és la ficció”. La responsable de l'associació també va subratllar que entre les pel·lícules que es projectaran hi ha 16 que han sigut dirigides per dones.

 

A més es projecten els curts de l'escola i aquest cap de setmana serà el Riurau Express que és una marató de 38 hores per a rodar i muntar un curt, d'uns cinc minuts de duració.

 

El Riurau Film Festival reparteix un total de 3.800 euros en premis, 700 euros rebrà el millor curt i d'altres el millor director, que seran triats per un jurat compost per José María Fraguas de Pablo (editor, realitzador, director, guionista i escriptor), Alberto Úbeda Portuguès (periodista, escriptor, guionista, compositor musical i membre de l'acadèmia del cinema d'Espanya), Ignacio Estrada (operador de la Filmoteca Espanyola, supervisor de pel·lícules i suports digitals per al Cinema Vaig daurar; grau superior en Imatge i So, i director, editor i redactor de TV), Carlos Miralles (productor, guionista i membre de l'Acadèmia del Cinema d'Espanya), Vicent Buigues (tècnic de l'Ajuntament de Xàbia i membre del Cinema Club El Seté Segell), Christinne Williems (secretària de l'Associació Escola de Cinema Riurau i cineasta), i actua com a secretària del jurat, sense vot, Jocelyn Prado.

 

Projeccions:

 

Día 24 de agosto Xàbia, a partir de las 21.30 horas en el Riurau d’Arnauda

 

Neu de Marta González; Las estrategas de Fabricio Centorbi; Tu tijera en mi oreja de Carlos Ruano.

Off Escola: Bailar el Gerro de Esmov y ECRR; La Maestra de Dani Vila y ECRR

Curts Escola: Monòleg de Ana Reus; Monòleg de Maria Bequio; Monòleg de Sinouhé Crombé Boto Maldonado; Monòleg de Jara Márquez; La Vengança de Naiara Ivars, Daniela Hernández y Angela Mas; Colegas de Duke Espà; L’Olivera i les Paraules de Jocelyne Prado; Marietta de Fabian Listerri; Tomate de Grupo de Permanencia ECRR.

 

Día 25 de agosto, Xàbia, a partir de las 21.30 horas en el Riurau d’Arnauda

Ellas de Marta Aledo; Hàbitat de Elena Escura; Sidéreo de Josep Plaja; Yegua de Javier Celay; Mascarada de Ana María Ferri y Leo de Sergio Postigo.

 

Día 26 de agosto, Dénia, a partir de las 21,30 horas en el Parc de Torrecremada

Laia de Ruth Màez; The Single Horn Mohammad Kamal y Amineh Arani; Opencall de Katia Crivellari; The Waters de S.C Teles; Cristal, Papel, Orgánico de Almudena Vázquez; Six Pieds Sous Terre de Mathieu Haag; Alegre y Olé de Clara Santaolaya; DayDream Pawel Grajnert; Peta, the dancing turban Varsha Raviprakasha; Ressurrection under the ocean Serkan Aktas; Zeta de Ismael Luna y Toni Amengual.

 

Día 27 de agosto, Dénia, a partir de las 21,30 horas en el Parc de Torrecremada

Dona de Alexander Lemus; Les Déseteurs de Fabien Luszezysezyn; Mare de Santiago Gatto; Me llamabas septiembre de Fernando Bonelli; Los pies fríos de Samantha López; Último Domingo de Joana Claude y Renan Barbosa; El crédito de Alex Escudero.

 

Día 1 de septiembre, Jesús Pobre, a partir de las 21.30 horas en el Gran Riurau

El establo de Elisa Puerto; Sin un amor de Diego Marcos; Claudio de Rebeca Alemany; En el cielo de Manuel Gomar; La cajera de Amada Santos; L’Anomalie Temporelle de Cédrik Spinassou; Memorias de mi, de Ángel M. Pencci; Sisé Primera de Albert Carbó; Los ojitos verdes de Javier López

Proyecciones de la maratón de cortos.

 

2 de septiembre, Jesús Pobre, a partir de las 21.30 horas en el Gran Riurau

 

Middle east de Reza Daghagh; Llodrigons de Joana Antonin; Ambulancia de Antonio José Meza.

Al finalizar las proyecciones será la gala de entrega de los premios.

 

En la roda de premsa el regidor de Cultura de Dénia, Raul García de la Reina va anunciar que el rampell a Dénia “també tindrem un riurau per a fer les projeccions d'aquest festival” i va recordar el seu passat vinculat al cinema i a l'associació de la Flexió Verbal, en aquest sentit, va subratllar l'esforç que fan dia a dia els membres de l'Escola de Cinema per a tirar avant el certamen.

 

Per part seua, l'alcalde de Jesús Pobre, Josep Fornés, va recordar que l'entitat local menor “està des del principi recolzant” el festival i va reconèixer que fan “un esforç grandíssim” perquè siga possible. Enguany a més Jesús Pobre acollirà la gala de lliurament de premis, així com el RiurauFilm Express.

 

Mentre la regidor de Cultura i Festes de Xàbia, Mavi Pérez, va agrair el treball de l'Escola de Cinema i va remarcar que “darrere de cada curt, hi ha una dedicació i una història”. A més va apuntar que malgrat ser curtmetratges “poden ser també grans produccions”.

 

L'acte el va tancar l'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, qui va convidar a tota la comarca a participar en les projeccions del certamen i va reconèixer el treball de l'associació “tots sabem que aquest tipus d'esdeveniments no són cosa de dos dies”.

 

Cardona va destacar que li semblava molt interessant que hi haja en el Riurau FilmFestival una categoria que “treballa per la inclusió, inclusió en diversitat social, però també amb la sostenibilitat rural i de la mar”.