Conclou el procés de restauració del conjunt de 53 monedes del Tresor del Portitxol de Xàbia

01 ago 2023 L'estudi preliminar conclou que van ser encunyades entre l'última meitat del segle IV i els primers anys del segle V de la nostra era

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVACR+i) ha comunicat a l'Ajuntament de Xàbia que els seus tècnics han conclòs els treballs de restauració del conjunt de 53 monedes romanes que van ser trobades en la zona del Portitxol, després de la troballa fortuïta de 8 per part de César Alcalá i Luis Lens.

 

El procés ha permès recuperar tota l'esplendor de les monedes que tenien com a principal problema, han explicat els tècnics responsables, les adherències d'origen biològic produïdes per la incrustació de pòlips marins. Unes anàlisis realitzades a través de microscòpia electrònica han demostrat que es tractava de calci, ferro i altres elements químics minoritaris.

 

Després de documentar l'estat de conservació mitjançant microfotografia i les anàlisis fisicoquimícos dels elements adherits els tècnics van procedir a la neteja amb banys d'ultrasons. Posteriorment van ser assecats en condicions de temperatura controlada, i amb mitjans mecànics va concloure la neteja de les adherències.

 

En un següent pas va ser analitzat l'or per fluorescència de raigs X, la qual cosa ha permès als tècnics determinar les característiques del metall i el grau de puresa, així com obtenir informació sobre la procedència i la seua acuñamiento.

 

L'estudi preliminar conclou que el conjunt es correspon amb 53 monedes d'or, denominades ‘Solidus’ encunyades entre l'última meitat del segle IV i els primers anys del segle V de la nostra era. Van ser produïdes en diversos tallers de Constantinoble, Milà, i Trier, pels emperadors Valentinià I, Valentinià II, Teodosio, Acardio i Honorio (tots dos fills de Teodosio).

 

Finalitzats els treballs d'anàlisis i restauració, l'IVACR+i ha traslladat les 53 monedes a Xàbia per al seu depòsit en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco.

 

Un exemple de conscienciació ciutadana

 

César Alcalá i Luis Lens van trobar a l'estiu de 2021 de manera fortuïta mentre practicaven busseig en la zona del Portitxol, 8 monedes que semblaven d'or. La importància de la troballa i el seu compromís, va portar als dos descobridors a depositar-les a l'Ajuntament i el Museu Soler Blasco.

 

Aquest fet va ser comunicat a la direcció general de Patrimoni Cultural i després de verificar la importància, es va planificar una campanya d'excavació subaqüàtica al jaciment, que es va fer en col·laboració amb el Museu i la Universitat d'Alacant. Les excavacions van proporcionar noves monedes, i aquestes i les oposades en el moment del descobriment es van depositar a l’IVCR+i per a restaurar-les.

 

La regidoria de Cultura estudiarà la manera de poder exposar aquestes monedes perquè els veïns i veïnes, i visitants puguen gaudir de tan rellevant troballa.