Els Escacs Vivent de Xàbia compleix XXV edicions

27 jul 2023 Raquel Violero i Álvaro Monfort donen forma a una representació que tindrà com a convidat a honor a la Fundaciò de l’Oceanogràfic

El dissabte 29 de juliol se celebrarà la XXV edició dels Escacs Vivents de Xàbia, una edició molt especial de l'única festa d'interès turístic nacional de la vila, que organitza la Comissió de Festes de la Mare de Déu de Loreto en col·laboració amb l'Ajuntament de Xàbia.

 

 

Sota la direcció de Rafael Andarias, la representació d'aquestes noces de plata és a càrrec d'Álvaro Monfort i Raquel Violero, que han donat forma a 'A(MAR)' un joc de paraules entre estimar i mar que planteja una història èpica i crítica que defensa un dels ecosistemes més preuats de Xàbia, com és la mar. La representació evocarà la cerca d'una civilització perduda com l'Atlántida que viu a partir dels residus que acaben en la mar "i té un missatge doble de conscienciació de respecte a la mar i la necessitat de no tirar els residus a la mar", va destacar la pròpia Violero, durant la presentació d'aquesta edició el dimarts a la vesprada.

 

 

 

Sobre aquesta història estarà la partida d'escacs que ha suposat -va explicar la responsable- "un repte perquè s'adaptara a les exigències del llibret", de fet han triat una partida realitzada per dos mestres a través d'una plataforma digital.

 

 

 

Una part vital de l'Escacs Vivents de Xàbia són tant les peces com la música que des de fa uns anys és en directe i és a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Centre Artístic Musical de Xàbia, que dirigeix Joan Bou. "La partitura que interpretaran -va comentar Violero- està inspirada en l'aigua i les profunditats" i comptarà amb gran presència de la percussió amb instruments creats amb materials reciclats.

 

 

Un centenar de persones

 

 

En total aquesta representació teatral involucra a quasi un centenar de persones, entre voluntaris, peces (32 escolars de 7 a 16 anys) i els músics. A ells, des de la Comissió, el seu president, Vicente Gavilá, va voler agrair el temps i dedicació, "de tots aquells que ajuden per a fer el vestuari". A més, enguany han volgut homenatjar de manera simbòlica als participants i la presentació serà a càrrec de quatre persones que en edicions anteriors van ser reis i reines en la partida.

 

 

En l'acte va participar la regidor de Cultura i Festes, Mavi Pérez, qui va remarcar la importància dels Escacs Vivents i que "és l'única festa d'interès turístic nacional que tenim" i va subratllar el suport que tenen tant Rafa Andarias com la Comissió per part del nou equip de govern.

 

 

Pérez va anunciar el que serà el convidat d'honor de l'edició XXV. Serà la Fundació de l'Oceangràfic, representada en el seu director tècnic, Francisco Torner. L'edil va desglossar el paper de la Fundació i la seua extensa vinculació amb Xàbia, a través dels projectes per a "posar en valor i protegir" la posidònia oceànica.

 

 

Per part seua, el director de l'Escacs Vivents, Rafael Andarias, va afirmar que el director de la Fundaciò va acceptar "de seguida" la proposta per a ser el convidat d'honor i es va reconèixer ser un seguit de l'esdeveniment. Andarias va posar en valor els 25 anys dels Escacs Vivents i que al sisè any d'estar en marxa "ja aconseguim el reconeixement com a festa d'interès turístic nacional". Va recordar els convidats d'honor que ha tingut amb entre altres "personalitats de la ciència, la cultura i l'esport".

 

 

Així mateix va explicar que el cartell ha sigut dissenyat pel xiquet Iván Buigues, una evocació de la mar, els fons marins i la presència de residus que acaben en la mar.

 

 

 

L'Escacs Vivent se celebra el dissabte 29 de juliol a partir de les 22.30 hores en l'avinguda Lepant de Duanes de la Mar.