L'Arxiu Municipal rep una donació d'unes plantilles d'envasos de panses de Xàbia del segle XIX

07 jul 2023

L'Arxiu Municipal de Xàbia ha rebut una donació d'una sèrie de plantilles d'envasos que donen prova de la important indústria de la pansa que va haver-hi a Xàbia en el segle XIX. Es tracta d'una col·lecció de 27 ‘grimpes’ (plantilles) que identificaven els envasos de panses que eixien des de Xàbia cap al nord d'Europa.

 

La donació ha sigut realitzada per Magdalena Marí Molina, qui aquest matí ha oficialitzat l'acte en les instal·lacions de l'Arxiu, en presència de Bartolomé Bas, l'arxiver municipal, Juanjo Mas i la regidora de Cultura i Festes, Mavi Pérez.

 

Segons ha explicat Bas, aquestes plaques eren impreses en els cabassos o en les caixes que s'utilitzaven en l'exportació de la pansa de tota la Marina Alta. De fet hi ha plantilles de Xàbia, Dénia, Gata, Pedreguer, Ondara i fins i tot Oliva, i moltes d'elles anaven a Anglaterra perquè la plantilla està en anglès. També que hi havia categories en els enviaments que es feien pej: la flor (aquella de més qualitat) i la selecta (d'un tipus de raïm diferent).

L'arxiver ha comentat que 3 d'aquestes plantilles han sigut cedides a la Penya l’Escaldà per al seu museu, i que també una part s'exposaran el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco al costat de la secció dedicada a la pansa.

 

La regidora de Cultura, Educació i Festes, Mavi Pérez, ha agraït la donació realitzada per Magdalena Marí i ha subratllat que “hem de continuar apostant per mantenir les nostres tradicions” i ha apostat per posar en valor “la importància que va tenir la indústria de la Pansa a Xàbia al començament del segle XIX”.