Teresa Salgueiro (Madredeus) cap de cartell d'un Xàbia Folk 2023 amb gran presència de músics valencians

18 abr 2023 El festival de música d'arrel comptarà amb Marta Margaix; Cati Plana i Pau Puig; Noèlia Llorens “Titana” i Artur Blasco & Marién de Casimiro

El Xàbia Folk ha presentat hui el seu cartell per a l'edició del 2023, que se celebrarà del 5 al 7 de maig, i que tindrà com a figura internacional a la cantant portuguesa Teresa Salgueiro, veu de la prestigiosa formació Madredeus.

Els directors artístics del festival, Joan Buigues i Toni Torregrosa, han detallat les actuacions d'aquest veterà certamen, que compta amb el patrocini de la regidoria de Cultura i la col·laboració de la Romàntica del Saladar.

El primer concert, previ als dies de festival i que servirà de presentació davant el públic serà aquest divendres (21 d'abril, a les 20 hores a la Casa de Cultura) a càrrec de Marta Margaix, que oferirà el seu espectacle “el violí valencià” basat en música tradicional i popular valenciana i en el qual conflueixen el cant, la dansa i el violí amb el suport de la tecnologia de la loop station.

Quant al festival en si, es concentrarà del 5 al 7 de maig, amb dos concerts de gran format les nits del divendres i dissabte a les 22’30 hores en la plaça de la Constitució, on s'instal·larà una carpa.

El primer d'ells serà protagonitzat per Teresa Salgueiro, un referent del folk portugués i veu de la prestigiosa i reconeguda Madredeus. Salgueiro atresora més de 30 anys de carrera professional i mil concerts en les millors sales del món. A Xàbia presentarà el seu últim treball “Dins del Silenci”.

El dissabte hi haurà dues propostes, ja que es recupera el concert de la vesprada (a les 19 hores a la Casa de Cultura) amb dos intèrprets i grans de l'ensenyament com Cati Plana (acordió diatònic) i Pau Puig (dolçaina i bansuri), que presentaran una proposta cambrística titulada “Tretze vares”.

A la nit pujarà a l'escenari de la plaça Constitució Noèlia Llorens “Titana” un exemple de la nova generació de cantaors que oferirà una selecció de cançons populars i altres de nova creació amb arranjaments del productor Pau Cháfer.

Ja el diumenge, tancarà la XXI edició del Xàbia Folk un històric de la música d'arrel valenciana com és Artur Blasco (acordió veu i rabequet) qui actuarà en duo amb la violinista Marién de Casimiro en un concert de caràcter intimista a les 12 hores en l'ermita de Santa Llúcia.

Tots els concerts seran d'entrada lliure i gratuïta.

Com han assenyalat els seus promotors, el cartell d'enguany compleix amb els eixos habituals del certamen: combina els nous valors de la música folk amb referents a nivell internacional i de la cultura de proximitat, a més de potenciar la presència de les creadores femenines.

Des de la direcció artística del Xàbia Folk han agraït a l'Ajuntament el seu suport continuat durant més de dues dècades i la total llibertat per a programar.

Tant el regidor de Cultura, Quico Moragues, com l'alcalde, José Chulvi, han convidat a la població a gaudir de l'edició d'enguany i agraït el gran treball i sensibilitat amb els quals Buigues i Torregrosa han sostingut la part musical del festival.

També als músics de la Romàntica pel seu suport humà i d'intendència a tots els grups que han passat per l'escenari del Xàbia Folk.