Xàbia Lovers, els escolars de Xàbia es converteixen en activistes contra la cultura de l'odi

28 mar 2023

Les regidories de Joventut i Educació de Xàbia ha presentat hui “Xàbia Lovers” una iniciativa contra la cultura de l'odi en la qual s'ha involucrat a l'alumnat de sis col·legis del municipi i al Consell de la Infància.

El terme Lovers és el contraposat al de “haters” tan d'actualitat amb l'auge de la internet i que defineix a aquells individus que, sistemàticament, mostren actituds negatives o hostils davant qualsevol assumpte, incitant a la confrontació social i sense importar-li l'impacte emocional que pot causar en les altres persones.

La regidora Montse Villaverde ha explicat que aquest projecte forma part de l'estratègia de ciutats educadores i té com a objectiu conscienciar als joves de la importància de l'empatia, el respecte i l'ajuda per a millorar com a societat. Des del departament de Joventut han desenvolupat aquest pla en diverses fases; la primera realitzant enquestes col·legis del municipi, amb preguntes per a conéixer els prejudicis o estereotips sobre col·lectius com el d'ètnia gitana, l'àrab o el Lgtbi i situacions com la pobresa, el masclisme o les necessitats educatives especials.

Després han entrat a les aules de cinqué i sisé de primària amb una dinàmica participativa amb la qual es visibilitzava la importància de les paraules –intencionades o irreflexives- i l'impacte que poden tindre en les altres.

Finalment, s'ha treballat en el Consell dels Xiquets com fer front a aquests comportaments d'odi i s'ha preparat un decàleg per a la seua prevenció.

Els representants d'aquest consell han presentat les seues conclusions que passen per utilitzar una comunicació constructiva, posar-se en el lloc dels altres, respectar a tots per igual, tractar d'intervindre per a posar fi a situacions d'assetjament, ser amable i mantindre la calma, fomentar l'amistat, l'empatia i la solidaritat, gestionar les emocions, oferir ajuda als altres, proposar solucions als conflictes i fer-se càrrec de l'impacte dels seus actes provoquen en els altres.

L'alcalde, José Chulvi, ha felicitat les impulsores del projecte i agraït la predisposició a col·laborar dels centres. Als xiquets i xiquetes els ha animat a ser part d'aquest canvi de “haters per lovers” i que demostren que el clima de confrontació, d'insult gratuït i prejudicis no aporten res positiu a la societat sinó que la converteixen en un lloc més pobre i hostil on viure”.

Chulvi ha apel·lat a, enfront del ritme frenètic que imposa la societat, recuperar la reflexió sobre l'impacte que tenen les paraules i fets sobre els altres i a no discriminar la diferència com una cosa negativa.