El festival Ojos Rojos presenta enguany a Xàbia a grans figures com Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia
24 mar 2023 El festival Ojos Rojos presenta enguany a Xàbia a grans figures com Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia
El Festival de fotografia espanyola i iberoamericana Ojos Rojos ha presentat hui a Xàbia la seua V edició, que arranca hui mateix amb una dotzena d'exposicions, xarrades i activitats paral·leles que permetran durant les pròximes setmanes gaudir de llegendes de la fotografia contemporània i descobrir veus emergents en aquesta modalitat artística.
Els seus impulsors i comissaris, Mili Sánchez i Mike Steel –de l'associació Artèria Urbana- han estat abrigallats pels col·laboradors d'aquest certamen: el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i els Ajuntaments de Xàbia i Dénia.
El director del Consorci, Jose Luis Pérez Pont, ha assenyalat que Ojos Rojos s'ha posicionat com una proposta seriosa i potent per a acostar la fotografia a una ciutadania “amb fam de cultura" i ha destacat que siga un projecte que nasca del propi sector professional, impulsada per “persones amb talent i que tenen capacitat de fer coses”. Això, ha seguit, anima a secundar-ho tant a l'administració com a institucions com el Consorci “que aposta pels estímuls culturals i les formes actuals dels nostres creadors d'obrir portes i acostar la creació artística al públic”.
Des de l'Ajuntament de Xàbia, el regidor Quico Moragues ha agraït la implicació d'Artèria Urbana per “sorprendre'ns cada any i apostar per noms molt potents –com la gran Isabel Muñoz - però també per la gent local”. Tant Moragues com l'edil de Joventut de Dénia, Juan Sapena, han animat a la ciutadania al fet que gaudisca d'aquest gran festival que coparà totes les sales municipals, galeries privades i –en el cas de Dénia- diferents espais urbans.
Mili Sánchez ha desgranat part del contingut d'aquesta cinquena edició, que té com a convidat al Perú i presumeix d'una gran presència femenina en el cartell.
Sens dubte, el nom en majúscules d'aquest 2023 és Isabel Muñoz (guanyadora de dues World Press Photo; del Premi PHotoEspaña, Medalla al Mèrit de les Belles arts en 2009 i Premi Nacional de Fotografia d'Espanya 2016) que ocuparà dos espais dins de la programació; l'exposició monogràfica “Entre Cultures” (a la Casa del Cable) i una segona en Recoleto Creativo on compartirà sala amb les artistes Pusha Petrov, Brume i Laura Lis.
En Xábia també es podrà veure el treball intimista de Rocío Bueno; la visió nocturna del R&R de Madafaka & The Toxic Kiwis; l'Amazones fantasmagòric de la peruana Leslie Searles; els díptics paisatgístics de Tony Tirado; el treball sobre el territori de l'artista local Juan Carlos Juan i finalment, la sèrie sobre l'atzar de Félix Grande Bagazgoitia.
A Dénia es podrà veure exposicions al carrer de la reconeguda artista multidisciplinària peruana Cecilia Paredes i el treball d'Aitor Fernández, que aprofundeix en els nous nuclis familiars. Per primera vegada, se celebra una exposició a la sala CuidArt de l'Hospital de Dénia del fotògraf Vicente Albero.
I en sales es podrà veure el projecte de la peruana Mariel Vidal que investiga l'atzar; el treball documental de Neus Solà sobre la condició femenina gitana i l'arquitectura portada a un altre nivell de José Conceptes.
Quant als tallers, aquesta edició proposa els de fotògrafs com José Conceptes, Rocío Bueno i Aitor Fernández. I com a novetat, un taller de documentalisme del cineasta documental peruà Javier Corcuera i la projecció de la pel·lícula “Jo continue sent”, a més de la passada al Cinema Jayan (dissabte 25 de març a les 17 h) del documental d’Angalía Mzungu (“mira al blanco”) que parla sobre el treball d'Isabel Muñoz i en el qual serà present la fotògrafa.
Ojos Rojos manté les seues activitats clàssiques com el visionat de portfolios o el mercat ambulant fotogràfic, que enguany tindrà ambient festiu i estarà amenitzat per música en directe. També es presentaran els llibres Oceans de Plàstic de Carlos de Paz i Els Fills del Cérvol de Jose Luís Carrillo i com a novetat, l'Aula Ojos Rojos (MILIcianXs) realitzarà una acció-performance fotogràfica en la qual es pegarà en directe una exposició en diversos carrers del Centre Històric de Xàbia (murs i aparadors seran part d'ella) amb fotografies i històries inventades sobre elles per l'escriptor Antonio Magán.