L'Ajuntament de Xàbia explica en el Consell de Turisme les polítiques de promoció, sostenibilitat i suport a l'empresariat local

13 ene 2023 El departament de Foment Econòmic avança que llançarà una tercera campanya de bons consum

Xàbia va reunir ahir el Consell de Foment Econòmic i Turisme, un òrgan amb el qual l'Ajuntament canalitza la participació dels diferents sectors implicats en l'economia local, especialment la relacionada amb el turisme.

La sessió va començar amb un informe del regidor de Foment Econòmic, Ximo Segarra, qui va detallar les mesures econòmiques i fiscals aprovades per a aquest exercici com són la suspensió general de la taxa del fem o la de llicència d'obertura; a més de la rebaixa del 17% en l'IBI.

També va parlar de les dues campanyes de bo consum subvencionat, amb el qual s'ha fomentat les compres en el xicotet comerç local enfront del comerç en línia o les grans superfícies. Entre les dues experiències, els comerços han rebut ingressos per més de 270.000 euros. Uns resultats que animen al departament a treballar ja en una tercera campanya per a aquesta primavera, va avançar l'edil.

Així mateix, el responsable de Foment Econòmic va recordar que, des de l'inici de la pandèmia, l'Ajuntament ha prioritzat la seua acció social però també de suport al teixit empresarial i treballadors autònoms, amb fins a 6 línies d'ajudes –les que es van llançar amb altres administracions com altres pròpies- per un total de 4’3 milions d'euros i altres mesures d'ajuda com la suspensió de la taxa per ocupació a l'hostaleria o la d'obertura per nous negocis.

En aquest sentit, Segarra va posar en relleu que Xàbia és una de les poblacions en les quals més empreses s'han creat en els últims anys; 100 en 2022 i un total de 375 des de 2018.

En global, les mesures econòmiques juntament amb les de suport social, plans d'ocupació, rebaixes fiscals i suspensions de taxes que s'engloben en els plans Recuperem Xàbia han suposat una mobilització de recursos municipals que supera els 20 milions d'euros, va concretar el regidor.

L'altre bloc del consell va estar dedicat a les polítiques turístiques. El seu responsable, Toni Miragall, va començar informant dels nous criteris establits per a obtindre banderes blaves, que posen l'accent principalment i seguiment a les activitats de gestió ambiental.

Al fil, Miragall va recalcar l'important treball avançat per Xàbia en aquesta matèria; des de la instal·lació de boies per a abalisar les zones de bany o protegir les coves marines i punts d'especial riquesa ambiental, a les quals faciliten la pràctica del busseig o els fondejos sense danyar la posidònia.

L'edil també va explicar el sistema de vigilància marítima i conscienciació sobre els fondejos que es realitza des d'una embarcació i les millores en els sistemes de control d'accés de vehicles a les cales Portitxol i Granadella, que enguany han abastat des de juny a octubre, amb la millora d'asfaltat, la senyalització i pintura viària o la conversió en zona de vianants del carrer Tio Catalá. O la implantació d'horaris consensuada amb les 18 empreses d'esports nàutics (tub respirador, busseig i caiac) per a evitar col·lapsar els @@varadero i l'aprovació de plans d'autoprotecció de les cales per a millorar els seus protocols front emergències o incendis.

Altres accions del pla de gestió litoral que ha recordat Miragall han sigut la millora d'aparcament per a Cala Blanca, l'ampliació d'horari de control d'accés a la Cova Tallada o la previsió per a aquest estiu de la regulació d'aparcament i xarxa de transport públic a les cales.

Per part seua, l'alcalde, José Chulvi, va aprofitar la reunió per a explicar la promoció que farà el municipi en la fira de turisme de Madrid, Fitur, la setmana vinent i a la qual Xàbia acudirà baix el paraigua de la Costa Blanca.

Chulvi va expressar que, d'acord amb les polítiques turístiques dels últims anys, la població centrarà el seu missatge en la idea que Xàbia és molt més que les seues platges i atractiva durant els 365 dies de l'any. És per això que s'emportarà la marca “Xàbia en Viu” que aglutina tots els festivals musicals de l'any i els diferents cicles culturals amb els quals -a més d'un destí natural de primer ordre- Xàbia es reafirma com un lloc en el qual tots els caps de setmana de l'any hi ha una cosa interessant que fer.

Per a tancar el consell, la tècnica del departament va explicar el pla estratègic de turisme i operatiu de màrqueting en el qual s'està treballant actualment.