Amjasa instal·la un sistema de telelectura que permet a l'abonat controlar el seu consum o detectar fugides des de qualsevol lloc del món

11 ene 2023

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, ha començat a implantar un nou sistema de telelectura en els seus comptadors que suposarà un important salt tecnològic tant per a la pròpia empresa com per als seus abonats.

A nivell intern, evitarà els desplaçaments que han de fer els treballadors per a llegir in situ els consums dels seus 28.000 abonats disseminats per un municipi complex orogràficament i a més, permetrà que l'hídrica tinga permanentment monitorats els consums, la qual cosa els facilitarà la planificació, les estratègies o la detecció d'avaries. I per a l'usuari, suposarà un accés total de les seues dades de consum diàriament i des de qualsevol lloc del món.

Aquest sistema arriba de la mà d'una aplicació per a mòbils –BeWater- en la qual l'abonat, a més de comprovar el seu consum, pot establir alertes (per exemple si vol fixar-se un topall mensual de consum, si hi ha alguna anomalia que puga fer pensar que hi ha alguna fugida o altres situacions, per exemple, que no funcione el reg automàtic o, per a les persones que lloguen les seues propietats, saber si hi ha persones a la casa. Una eina especialment útil per a les persones que tenen a Xàbia una segona residència ja que tindran un major control del que ocorre en el seu habitatge o local sense necessitat de desplaçar-se.

O que també pot tindre una utilitat social i de seguretat, en persones que visquen soles i que vulguen que es llance una alarma en el cas que en tot el dia no hi haja consum perquè es comprove que no han patit cap contratemps.

Tal com ha explicat el gerent d’Amjasa, Josep Lluis Henarejos, de moment s'han substituït uns 5.000 comptadors (els que ja el tenen rebran una comunicació de l'empresa amb les seues dades d'usuari i contrasenya per a utilitzar l'APP) i l'objectiu és tindre renovada tota la xarxa en quatre anys, una planificació que s'ha previst implantar per sectors (actualment s'està treballant en el nucli de Duanes.

Dins d'aquest projecte de digitalització, Amjasa ha realitzat una inversió de dos milions d'euros, un contracte amb l'empresa especialitzada Contazara, que utilitza comptadors fabricats a Espanya i tecnologia Narrow Band IoT (NB-IoT) per a la transmissió de dades, ha explicat el seu director comercial Óscar Sancho, qui ha posat en relleu que l'a aposta d’Amjasa per aquesta mena de tecnologia, la col·loca al mateix nivell que les empreses que gestionen les majors xarxes urbanes del país com Madrid, Barcelona o València.

També l'alcalde i president d’Amjasa, José Chulvi, ha volgut destacar que amb aquest projecte pioner “Xàbia es col·loca una vegada més a l'avantguarda en la gestió de l'aigua” al mateix temps que ha recordat que el municipi és “com una aldea gal.la” dins de la Comunitat, en mantindre una gestió 100% pública d'aquest servei essencial, la qual cosa li permet aplicar polítiques d'eficiència, eficàcia i previsió de futur en benefici dels seus abonats i de tota la comunitat.