Sant Antoni i Sant Sebastià obrin el calendari festiu a Xàbia

10 ene 2023

El calendari festiu de Xàbia desperta amb els primers dies de l'any i el fa de la mà de les celebracions en honor a Sant Antoni i les festes dedicades a Sant Sebastià, patró de Xàbia.

Hui la regidora de Festes, Kika Mata, i les comissions organitzadores de tots dos festejos han presentat uns programes d'actes que animen l'inici d'any i que arranquen aquest mateix cap de setmana amb les activitats que prepara el Centre d'Activitats Eqüestres El Tirasset.

El programa començarà aquest dissabte 14 de gener al migdia amb el trasllat del Pi des de la Plaça de la Constitució fins al carrer Sant Antoni, on a les 20 hores es viurà la XXIII cremà del Pi de Sant Antoni amenitzada per música i el repartiment de fruita seca i mistela per als assistents.

El diumenge seguirà la festa amb un esmorzar popular en la seu del Tirasset (carrer Sant Antoni) i a les 10 hores es concentraran tots els participants en la desfilada de carros i cavalleries que recorrerà el poble i el port. Sobre les 13 hores serà la benedicció d'animals i repartiment de panets beneïts en la plaça de la Constitució.

També la penya La Burrera festeja a Sant Antoni. Tant amb la Fira i Porrat que organitza per als més xicotets com amb la benedicció de mascotes el dia de Sant Antoni, 17 de gener, en el passeig marítim de Joaquín Sorolla. Aqueix dia hi haurà cercavila per Duanes, missa solemne a les 12 hores i a continuació, processó fins al passeig de La Grava on el rector beneirà a totes les mascotes. Com anomenada a la festa, aquest dissabte 14 al matí els festers també realitzaran una cercavila per Duanes.

Però abans –el divendres 13 de gener- obrirà la fira d'atraccions en l'Avinguda de Palmela, un recinte que estarà actiu fins al 5 de febrer i que com a cites especials tindrà la xocolatada del divendres 20 de gener i el dia del xiquet -27 de gener- amb preus populars.

I després de Sant Antoni arriba Sant Sebastià, el patró de Xàbia. La part religiosa l'organitza la Comissió i els Majorals del 2023 i es concentra el divendres 20 de gener. Hi haurà despertà, cercaviles -al matí per a repartir coca maria i mistela i a la vesprada per a visitar les fornícules dedicades al patró- i la celebració, a les 20 hores, d'una missa solemne.

La comissió també oferirà el dissabte 21 de gener un contacontes a les 10’30 hores a la Sala Polivalent i una discomòbil en la plaça de Baix quan acaben les actuacions taurines que organitza l'Associació Cultural Taurina.

Perquè les vaquetes també tornen al Centre Històric durant el cap de setmana del 20 al 22 de gener, amb espectacles divendres a la vesprada i nit, dissabte al matí, vesprada i nit i diumenge de matí i vesprada. A més aquest últim dia hi haurà carretons per als més xicotets.

I tancarà el programa festiu el Trofeu Ciclista Sant Sebastià Patró de Xàbia, que forma part de la Volta Ciclista a la Marina i es disputarà el diumenge 29 al matí.