L'Ajuntament de Xàbia assumeix programes de suport a les persones majors com “Menjar a Casa” o la teleassistència

07 dic 2022

L'Ajuntament de Xàbia, a través del departament de Serveis Socials, ha assumit en els últims mesos un programa d'atenció primària bàsica que garanteix una alimentació equilibrada i saludable a persones majors en situació de dependència o de vulnerabilitat. Es tracta de “Menjar a casa”. Fins al mes de juny, aquest servei era oferit per la Generalitat i des d'aqueixa data s'ha deixat la seua continuïtat en mans dels ajuntaments.

La regidora Rita Berruti, ha explicat que a Xàbia hi ha una especial sensibilitat i preocupació pel benestar social i per tant s'aposta per tots els programes que redunden en una bona atenció de col·lectius com les persones majors en situació de vulnerabilitat, especialment els que els faciliten poder continuar vivint de manera independent a les seues cases.

És per això que s'ha assumit i s'està preparant una licitació d'aquest servei, que hui dia té 14 usuaris que reben en els seus domicilis diàriament un menú complet (dos plats i postres) i els garanteix una dieta variada i saludable adequada als seus perfils.

També en els últims mesos s'ha municipalitzat un altre recurs de suport al major com és la teleassistència, un dispositiu o comandament que permet que els usuaris poder alertar d'una possible situació d'emergència amb sols prémer un botó. La crida activa un sistema de comprovació i, en el seu cas, mobilitza la resposta social, familiar i/o sanitària.

Un altre dels programes relacionat amb les persones d'avançada edat o amb alguna situació de dependència que s'ha reforçat en aquest 2022 és el Servei d'Ajuda a domicili (SAD) -que abasta des d'ajuda en la higiene personal, neteja de la llar, alimentació o altres tasques- i que ha passat de comptar amb un pressupost de 250.000 a 400.000 euros.

Berruti ha apuntat que amb aquests serveis municipals, l'Ajuntament de Xàbia vol cooperar amb el benestar de les persones que van envellint i facilitar-los que puguen continuar a la seua casa i entorn en condicions dignes.

En aquest sentit, l'edil ha destacat la utilitat d'un altre programa municipal, el RADARS, per a detectar possibles casos vulnerables o en risc d'aïllament, especialment de persones originàries d'altres països que manquen de família o xarxes de suport.