La CHJ inicia la neteja i erradicació de canyes en el llit del riu *Gorgos

10 nov 2022

neteja i erradicació de canyes en el llit del riu Gorgos. Els treballs, sol·licitats reiteradament per l'Ajuntament de Xàbia, abastaran des del pont de la carretera del Pla fins a la desembocadura per a eliminar a través de desbrossament i triturat les colònies de 'Arundo donax', una espècie invasora, originària d'Àsia i que ha colonitzat l'àrea mediterrània.

Després es cobriran alguns trams del llit amb un material geotèxtil. Amb aquesta “catifa sintètica” s'aconsegueix que, a l'estiu, la temperatura sota els plàstics arribe fins als 70 graus, una calor que abrasa i extermina per complet els rizomes del canyar. Posteriorment, es procedirà a recuperar la ribera amb espècies vegetals autòctones.

La tècnica de ja ha sigut aplicada amb èxit per la confederació del Xúquer en aquesta mateixa comarca, en trams del riu Gorgos a l'altura de Benigembla i Alcalalí, al Girona.

A més de l'eliminació de canyes, la intervenció retirarà les espècies arbòries de major grandària que puguen comportar risc en situació d'avinguda del riu, i s'anivellaran les graves del llit, retirant l'excés d'aportacions acumulat.

La regidora de Serveis, Kika Mata, ha mostrat la seua satisfacció perquè la CHJ haja emprés aquesta intervenció després de molt de temps sol·licitant-la per a millorar la seguretat del Gorgos davant les crescudes de cabal que es produeixen en episodis de pluges intenses. En aquest sentit, a finals d’agost l'Ajuntament va realitzar la neteja dels barrancs urbans.