Xàbia elimina totalment la taxa del fem i converteix en gratuïta la escoleta municipal i la llicència d'obertura durant 2023

08 nov 2022 L'Ajuntament activa mesures extraordinàries per 10 milions d'euros per a fer costat a la població davant l'encariment del nivell de vida

L'Ajuntament de Xàbia ha anunciat hui una sèrie de mesures de suport econòmic per a fer costat a la població, tant als veïns com a les empreses, davant l'encariment del nivell de vida, de les energies i la incertesa que provoquen les crisis globals.

L'alcalde, José Chulvi, i el regidor d'Hisenda, Ximo Segarra, han comparegut per a detallar propostes que es debatran en el pròxim ple i que abasten des de rebaixes fiscals i la retirada temporal de taxes durant tot 2023 a les ajudes directes a empreses o famílies en precari i campanyes de promoció econòmica i incentius al consum local.

Si la setmana passada l'executiu ja avançava que el rebut de l'IBI mantindrà un any més la rebaixa del 17% aprovada en 2021, hui ha anunciat l'eliminació total de la basa del fem. Una mesura general per a 2023 de la qual es beneficiaran tant les famílies com les empreses. No es passarà a va cobrar cap dels 27.669 del cens, suposant un estalvi global de 4 milions d'euros als contribuents. En el cas dels particulars són 125 euros per habitatge i per als 1.800 locals en els quals es desenvolupen diferents activitats econòmiques, la taxa és proporcional al nombre de metres quadrats del local “amb el que la mesura suposarà una compensació progressiva d'acord als quals més els afecta la pujada de la llum”.

Una altra de les taxes que queden en suspens a partir de gener és la de l’escoleta municipal. Durant 2023 no es cobrarà les mensualitats (de 165 euros al mes) a les famílies joves que tinguen inscrits als seus fills i filles en aquest servei municipal, la qual cosa els reportarà un estalvi superior als 1.000 euros fins a final de curs.

A nivell d'empreses, a més de la supressió del fem, també se suprimeix la taxa per llicència d'obertura, amb el que s'espera estimular la creació de negocis i fer costat als emprenedors.

En tots els casos són ajudes generals i automàtiques, que s'apliquen sense necessitat de realitzar cap tràmit ni tenen afectació a nivell de la declaració de la renda.

A més, es reserven 300.000€ per a ajudes directes a empreses i autònoms per si alguna circumstància fa necessari donar un suport extra a algun sector en concret. I s'impulsaran mesures i campanyes per a fomentar el comerç local, per exemple, a través de mes bons consum o altres iniciatives.

A més d'aquests dos grans blocs, també es reforcen els mitjans per a Serveis Socials fins a 1’3 milions disponibles per a ajudes d'emergència a aquelles persones que estan en situació d'especial vulnerabilitat i s'ha reservat 1’1 milions per a una nova convocatòria del pla d'ocupació social.

Tant l'alcalde com el regidor d'Hisenda han recalcat que es tracta de “mesures extraordinàries davant una situació extraordinària”, que mobilitzen un total de 10 milions d'euros, la qual cosa suposa una quarta part del pressupost municipal.

“Com podeu comprovar, a Xàbia hem posat tot el que és a la nostra mà per a estar al costat dels veïns, anul·lant i baixant els dos grans pilars dels nostres ingressos” ha destacat el primer edil.

Els responsables municipals han aclarit que aquest pla és possible perquè l'Ajuntament de Xàbia “tenim un molt bon nivell d'estalvi i perquè el Govern d'Espanya ha suspés l'aplicació de les regles fiscals als Ajuntaments per facilitar-nos que prenguem accions com aquestes per a protegir les famílies i les empreses”.

 

Sense retallades en serveis ni inversions

És per això que aquestes mesures “no comportaran la retallada de cap partida pressupostaria ni dels serveis o prestacions municipals”. I és que com ha manifestat l'alcalde, “enfront de la incertesa global, volem que tingueu una certesa: que Xàbia continuarà com sempre, amb la seua activitat cultural, esportiva, d'oci...amb els seus projectes i inversions, amb els seus fons per a imprevistos i cosa que és més important, prioritzant a les persones. Estant al costat dels que s'esforcen cada dia perquè la nostra economia no pare. Protegint amb eficàcia i amb discreció a aquelles persones més vulnerables i posant tots els recursos necessaris per a protegir els llocs de treball i els plans de vida dels veïns i les veïnes d'aquest poble”.