Creu Roja tanca la temporada de platges a Xàbia amb 2.139 serveis i sense lamentar cap ofegat

20 oct 2022

La regidoria de Platges de Xàbia ha presentat un balanç de la temporada estival una vegada acabat el servei de vigilància i socorrisme el passat 12 d’octubre. Des de Creu Roja, que s'encarrega d'aquesta assistència, destaquen que ha sigut un estiu tranquil, amb parts meteorològics molt favorables i sense pràcticament meduses. Això ha afavorit un descens de les assistències sanitàries i de rescats a banyistes. La dada més positiva és sens dubte haver aconseguit superar tota la temporada sense haver de lamentar cap mort en zones de bany.

A nivell global, l'equip de salvament i vigilància ha realitzat un total de 2.139 serveis dels quals 1615 corresponen a atenció sanitària (736 per ferides i altres 314 per picades de medusa).

A nivell d'assistències en la mar i rescats, s'han realitzat 174, dels quals únicament 18 corresponen a banyistes a les platges. La gran majoria estan vinculat a l'ús d'artefactes flotants: 40 usuaris de paddle surf, 12 en caiacs inflables, 37 en caiacs rígids, i 6 en patinets. També s'ha prestat assistència a 50 persones en embarcacions (amb marejos greus o politraumatismes) i evacuat a 11 nàufrags arran de l'enfonsament de les seues embarcacions.

Els encarregats de la seguretat a les platges incideixen en què aquest tipus d'intervencions contínua a l'alça de forma molt significativa temporada rere temporada a causa de la proliferació d'empreses de turisme actiu i la popularització entre els usuaris particulars d'aquesta mena d'activitats d'oci en el mitjà aquàtic.

Per zones, les peticions d'auxili se centralitzen especialment en les cales: 60 en el Portitxol, 34 en Granadella o 29 en En Caló, seguides de l'entorn de l'Arenal (26), i ja més anecdòtics el Cap de Sant Antoni (7), la Grava o Muntanyar (6), Cala Blanca (5) o la clausurada Ambolo (1).

Uns altres dels serveis realitzats al llarg de l'estiu han sigut 228 assistències al bany adaptat de persones amb mobilitat reduïda o diversitat funcional, 109 trasllats en ambulància per urgència des de les platges a centres hospitalaris i 13 localitzacions de persones extraviades.

El departament de Platges, dirigit per Toni Miragall, també ha donat per tancada la temporada de control d'accés a les cales.