Xàbia rememora el centenari de la inauguració de les primeres fonts públiques amb l'edició d'un llibre i d'un documental

18 oct 2022 Els dos treballs es presentaran el divendres 28 d'octubre a la Casa de la Cultura

La història hídrica de Xàbia escriu enguany un capítol de gran simbolisme. El 4 de novembre es compleixen 100 anys des que la vila va inaugurar la seua primera xarxa de distribució. En 1922, amb un Ajuntament sense tot just recursos, va ser l'interés del llavors alcalde, Jaume Casabó, el treball la classe obrera i les donacions de nombrosos contribuents les que van fer possible estrenar una xicoteta xarxa hídrica que assortia a sis fonts repartides pel terme municipal, un safareig i abeurador al costat del pou brollador, el “Pou Nou”, al costat del riu Gorgos.

Casabó es va guanyar el sobrenom del “alcalde de les aigües” i el poble de Xàbia va festejar durant dies aquesta modernització, que va tindre un gran impacte en el dia a dia dels veïns, que fins a aqueix moment havien de desplaçar-se a pous situats en els exteriors de la vila o a les cisternes i aljubs de les cases de camp.

Per a commemorar aquest centenari, Amjasa ha publicat el llibre “L’Aigua a Xàbia, Els fonts de la Vila”, escrit per Antoni Espinós. Una publicació que rememora el que va suposar la creació de les fonts i el paper que van jugar des del propi Casabó a Vicent de Gràcia, entre altres. També detalla els festejos populars que van acompanyar a la inauguració i recupera els fullets que van llançar les carrosses sobre aquest esdeveniment.

El llibre s'ha imprés en paper reciclat en la Impremta Botella i es presentarà el divendres 28 d'octubre, a les 20 hores, a la Casa de la Cultura. Aqueix mateix dia també s'estrenarà el documental commemoratiu encarregat per l’Arxiu Municipal i que recull testimoniatges de persones de Xàbia com Bartolomé Bas, les germanes Fina i Gloria Gasent, Reme Berenguer, Magdalena Marí, Pepe Cardona i Antoni Espinós que recorden com van canviar aquestes fonts la vida i com han anat evolucionant i acompanyant a les diferents generacions.

Una altra de les accions que s'estan realitzant en el marc d'aquest centenari és rehabilitar algunes de les fonts més antigues, com la de la plaça de l'església o la del Loreto. Des d’Amjasa ha anunciat a més que –una vegada passada la pandèmia- té planificat recuperar a l'ús algunes de les quals van desaparéixer o instal·lar noves en zones com a parcs.

Per a l'alcalde, José Chulvi, tots dos treballs de recuperació històrica ajudaran a conéixer els esforços que ha hagut de fer Xàbia des de sempre per a tindre alguna potable i a conéixer una mica millor els orígens d'una xarxa que ha evolucionat fins a ser un referent, amb una planta dessalinitzadora pionera i una gestió 100% pública, la qual cosa permet a més de donar un bon servei realitzar accions socials.

Tant Chulvi com el regidor de Cultura, Quico Moragues, han posat en valor l'interés i treball de documentació i divulgació fet per Antoni Espinós en matèria hídrica i han convidat a la població a assistir a la presentació del dia 28 d'octubre.