Xàbia ret homenatge a Pep Segarra, Esperanza Salvatierra i el Centre Artístic Musical amb els seus premis 9 d’Octubre

09 oct 2022

Xàbia ha viscut aquest matí la cerimònia de lliurament dels premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia 2022. En una plaça de l'Ajuntament repleta, l'Ajuntament ha festejat el dia del poble valencià i premiat amb les seues majors distincions a dues persones, Pep Segarra i Esperanza Salvatierra, i una entitat: El Centre Artístic Musical de Xàbia.

Precisament els músics han tingut molt de protagonisme en l'acte festiu. Des de l'entrada a la plaça de la banda al ritme de Fogueres, a la interpretació d'una de les peces de la BSO d'Alicia al País de les Meravelles per part de l’Orquestra com a preludi de la cerimònia.

Les dues agrupacions al costat de la Banda Jove han oferit una emotiva interpretació conjunta del pasdoble més internacional: Xàbia, de Salvador Salvá, i han tancat l'acte amb l'himne regional en directe.

La cerimònia, presentada pel periodista Vicent Miralles, ha sigut una celebració i afirmació col·lectiva. Un reconeixement a les persones i col·lectius que fan poble i ens inspiren.

El primer d'ells ha sigut Pep Segarra Marí. Pioner en la defensa del medi ambient, un dels impulsors de l'esport local en clubs com el Joventut Xàbia de Basket o el grup d'exploradors (que va derivar en el Centre Excursionista) o ex regidor que va deixar un gran llegat com és la ruta dels miradors. L'encarregat de presentar-li ha sigut Vicent Chorro, qui ha destacat que Pep Segarra va ser ecologista quan encara ningú ho era (entre les seues batalles, evitar que una carretera creuara el parc natural del Montgó) així com el seu paper en què Xàbia tinguera un pavelló d'esports, a més del treball per la cultura i la història o per mantenir el llegat cultural dels seus oncles, els Germans Segarra Llamas.

Després s'ha entregat el premi més emotiu dels últims anys: Xàbia ha reconegut a títol pòstum a Esperanza Salvatierra , una dona volguda i admirada que va ser essencial en associacions com les Mestresses de casa, Creu Roja o els Betlemistes, a més d'impulsora dels intercanvis culturals amb el municipi de Thiviers. Ha sigut la seua amiga Fina Doménech qui ha recordat el caràcter vitalista i entusiasta d'Esperanza, la seua passió pel teatre i la seua lluita per fer perviure els costums, cultura i gastronomia de les generacions passades. Entre aplaudiments, han recollit el premi Vila de Xàbia els seus nets Carla i Miguel.

Finalment, s'ha entregat el premi a una de les entitats més importants del municipi, a nivell cultural i social: El Centre Artístic Musical. Amb més de 50 anys d'història, és impossible imaginar qualsevol acte festiu o cultural sense la seua música i alegria. Belén Fliquete ha sigut l'encarregada de presentar els valors del CAM; el seu paper com a difusor de la cultura popular, d'ambaixadora de Xàbia i a nivell intern, d'al·licient cultural i d'aprenentatge per als joves i una família en la qual conviuen i gaudeixen diverses generacions unides pel seu amor a la música.

Ha recollit el guardó el president, Juan Antonio Sapena, qui l'ha volgut compartir amb tots els músics, directors i presidents que han passat pel Centre Artístic Musical, superant etapes i dificultats fins a aconseguir que hui siga una entitat viva i amb molt de futur.

L'alcalde, José Chulvi, ha tancat l'acte reivindicant l'alegria i orgull de ser poble, apel·lant a continuar estimant a Xàbia i la seua història. “Una història que som nosaltres, la gent que volem, cada carrer del poble on ens sentim a casa. La nostra història no està adormida, sinó viva. En la música, en la festa, en els comerços que obrin cada matí o la llotja que ven el peix dels mariners; en els mestres, en els joves que estudien perseguint un somni…en la solidaritat, en el barri i en el poble”.