El servei de neteja de Xàbia buida 1.000 contenidors al dia i gestiona en set mesos un total de 8.382 tones de residus

29 sep 2022 També creix el reciclatge, especialment de paper i vidre, i la recollida d'estris a domicili

Xàbia ha generat 8.382 tones de fem en els set primers mesos d'any, una xifra que suposa un increment del 10% respecte a l'any passat. També ha pujat el reciclatge: des del 41% en paper cartó al 21% en vidre o el 7’5% en envasos i plàstics. I ha crescut exponencialment la recollida d'estris a domicili amb la gestió de fins a 1.600 tones de gener a juliol, pràcticament la mateixa quantitat que tot el 2021.

Són les primeres xifres de la nova empresa que gestiona el servei de neteja viària i recollida de residus, un contracte encara en fase d'implantació del qual hui ha donat compte la regidoria de Serveis en una reunió informativa amb tots els grups municipals.

L'edil Kika Mata ha assenyalat que hui dia els canvis estan implantats en un 75%. Un procés complex en el qual és el servei de major magnitud del municipi i que ha implicat la substitució de contenidors, maquinària i els camions recol·lectors en temps de dificultats a obtindre subministraments i la formació de tot el personal en una plantilla que arriba als 100 treballadors.

A més, la fase d'aquest procés que serveix per a tantejar i realitzar els ajustos necessaris ha coincidit amb els mesos d'estiu, una època en la qual es multipliquen les necessitats i problemes del dia a dia per la gran ocupació turística.

Així i tot, Mata ha valorat molt positivament les millores percebudes en neteja viària (ara es baldeja diàriament els carrers amb aigua a pressió i sabons), les maquines són elèctriques, més silencioses i tenen funcionalitats complementàries com la de tallar males herbes i en la neteja en el litoral amb la renovació de les cribadores i la incorporació d'una embarcació per a punts de difícil accés.

Quant a la gestió dels residus, cada dia es buiden en la planta del Campello els 1.000 contenidors distribuïts per tot el terme municipal. I s'ha implantat un servei “de repàs” que passa diverses vegades per les bateries a depositar en els contenidors les bosses que els usuaris deixen fora o avisen de l'existència d'abocaments o estris. També hi ha una màquina específica de llavacontenidors que reforça la higienització que ja es feia amb aigua a pressió.

Quant als punts verds, espais que arrossegaven molts problemes d'abocaments, ja s'ha voltat 8 i instal·lat càmeres de vigilància. Al llarg dels pròxims mesos es reorganitzaran tots i es gestionarà el control d'accés i ús amb targetes per als residents de cada zona. Aquesta mesura al costat de l'augment de vigilància i les visites estratègiques de l'ecoparc mòbil als més conflictius ha aconseguit millorar considerablement la imatge –especialment en l'últim mes- ha valorat l'edil.

També s'ha ampliat l'horari de l'ecoparc (ara també obri els dissabtes a la vesprada) i s'estan estudiant solucions per a les queixes detectades.

Una de les més recurrents és la falta d'accionadors per a obrir els contenidors sense necessitat de tocar-los. En aquest sentit, l'edil ha avançat que s'instal·laran pedals en alguns dels contenidors de les zones urbanes per a avaluar la seua acceptació social i resultat tècnic.

Un altre canvi que ja s'està implantant és la instal·lació d'uns fixadors en el sòl perquè els contenidors queden sempre a una distància accessible i òptima per al seu ús.

Respecte al que queda pendent, l'edil ha apuntat que acabar de reorganitzar i barrar tots els punts verds, la construcció d'una nau per a acollir tot l'equipament del servei i implantar el cinqué contenidor per a l'orgànic.

Per a finalitzar, Mata ha destacat que el sector dels residus viu un canvi integral i que la població ha d'interioritzar que és necessària la seua implicació. És per això que ja es destina el 2% del pressupost anual a accions de conscienciació i educació. En aquest sentit, ha posat en valor la gran faena que està realitzant l'equip d'educadores ambientals amb urbanitzacions, associacions i escolars.

La regidora també ha avançat que s'està treballant en un canvi de l'ordenança municipal que endurisca les sancions per als quals no respecten l'esforç col·lectiu i continuen abocant en àrees no permeses.