Els Germans Penalba obrin el dissabte la IX edició del Tradidanses de Xàbia

20 sep 2022 En aquest festival de cultura tradicional també actuarà Josep Aparicio “Apa” i hi haurà un taller del ball de bastons

El Festival Tradidanses, organitzat pel Grup Portitxol, celebra aquest cap de setmana la seua novena edició. Baix el lema “cantant als arrels”, la trobada se centra enguany en “cantaors” valencians que busquen noves sonoritats a les cançons tradicionals de la nostra terra.
Com a novetat, el cartell d'aquesta novena edició del Tradidanses compta amb dos concerts: el de “Germans Penalba” aquest dissabte 24, a les 20h en la Plaça de l’Església, i el de Josep Aparicio “Apa” el diumenge 25, a les 18h en el Riurau d’Arnauda.
Malgrat la seua joventut, els germans Penalba -Jonatan i Christian- són ja uns veterans en el món de la música. En els últims anys, han publicat tres discos per separat (De soca-rel i Reversions el primer; Canvis, el segon) que els han situat en una posició destacada en el panorama musical valencià. Ara presenten aquest nou espectacle conjunt, acompanyats per una formació instrumental de luxe, en el qual combinen els seus estils i veus particulars amb un repertori tradicional valencià que cobra nova vida en boca d'aquests dos grans cantants.
El diumenge, en el Riurau d’Arnauda, serà el torn de Josep Aparicio “Apa”. El de Godella ha rebut els elogis unànimes de companys de professió, crítica i públic en reconéixer la seua qualitat com a cantaor. Compta amb diversos discos, Cants i cants, Flamencianes, Cançons a banda i Sinèrgies, en els quals busca nous camins per a la música tradicional valenciana, explorant altres sons i germanant diverses cultures sense perdre el nord ni les arrels.
Per al Tradidanses, Aparicio ha preparat un concert didàctic, un format especial en el qual combinarà el seu repertori més tradicional amb explicacions del repertori com a fil conductor del concert.
A més dels concerts, el Tradidanses comptarà amb la seua ja habitual part didàctica, amb la qual el Grup Portitxol intenta difondre la varietat de música i balls tradicionals que existeixen en el nostre territori. En aquesta ocasió el taller (diumenge 25, a les 10h en el CEIP Mediterrania) se centrarà en el “Ball de bastons” tradicional de la localitat de l'Alcúdia (la Ribera Alta) i serà impartit per Dansants de l'Alcúdia.