La badia de Xàbia tornarà a il·luminar-se aquest divendres amb el castell de fi de festa de Loreto

13 sep 2022 La pirotècnica dispararà l'espectacle després que una fallada informàtica impedira la seua correcta execució el passat 8 de setembre

Les festes en honor a la Mare de Déu de Loreto tindran aquest divendres una pròrroga i tornaran a il·luminar la badia amb un dels seus actes més emblemàtics: el castell piro aquàtic.

La nit del 8 de setembre, un problema informàtic va impedir disparar l'espectacle contractat com a fi de festa. Més de la meitat de la pólvora es va quedar en les carcasses i el que es va poder veure no va seguir ni el ritme ni l'ordre en el qual havia sigut dissenyat.

Des del primer moment, l'empresa pirotècnica va mostrar la seua predisposició a compensar al municipi i, després d'assegurar-se la infraestructura necessària, s'ha acordat disparar-lo de nou íntegrament aquest divendres -16 de setembre-.

Serà a les 23’30 hores des de les plataformes aquàtiques flotants instal·lades al costat del port pesquer i podrà gaudir-se des de tota la zona nord de la badia.

Des de l'Ajuntament han volgut destacar la serietat de l'empresa Ricardo Caballer, una de les millors pirotècnies de la Comunitat i que compta amb prestigi a nivell internacional.

Des que el castell de Loreto es dispara des de plataformes flotants (es feia des de l'escullera fins que la Llei Forestal va marcar que no podia llançar-se pirotècnia a menys de 500 metres d'una àrea forestal), la seua preparació és molt complexa i depén de molts factors, especialment de l'estat de la mar. En aquest sentit, s'ha contrastat amb la Confraria de Pesca que l'estat de la mar prevista el divendres és favorable.

Precisament aquesta complexitat tècnica i la inestabilitat meteorològica que sol acompanyar les dates de les festes de Loreto són alguns dels motius que fan que l'Ajuntament s'assegure que l'espectacle estiga a càrrec d'empreses serioses i que responguen si hi ha algun canvi de plans o problema.

Enguany es va contractar la pirotècnia Ricardo Caballer S.A. per exclusivitat i raons artístiques els espectacles (mascletaes i castells de focs artificials) de Sant Joan i de Loreto per un total de 100.845 euros. En totes dues festes s'ha incrementat el pressupost respecte a l'últim any que es van celebrar, 2019, donades les especials circumstàncies d'aquesta edició; Unes Fogueres amb tres quintades i el 125 aniversari de les festes de Loreto (en 2019 va costar 37.667 51 euros i enguany es van destinar 43.010 euros.

També el castell de Fogueres compta amb una particularitat que l'encareix; la seua faceta musical fa que, a més de la part purament pirotècnica, s'incorpore una important quantitat per a llogar els equips de so necessaris per a reproduir la música a llarga distància. Enguany ha costat 57.435 euros.