L'Ajuntament de Xàbia inicia els tràmits per a implementar el sistema terciari i poder reutilitzar l'aigua depurada per a reg

24 ago 2022 El Consistori reuneix regants i organitzacions agrícoles per a parlar sobre aquest procés

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha mantingut aquest matí una reunió amb el Director General de l'Aigua, Manolo Aldeguer, i el gerent de l'Entitat de Pública d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (Epsar), Juan Ángel Conca, per a iniciar els passos per a implementar a Xàbia el tractament terciari de les aigües depurades.

Fins ara, en la planta de Xàbia es realitza el tractament convencional de depuració (que elimina les deixalles i la matèria orgànica dissolta). Amb el terciari es redueix la càrrega contaminant a zero, permetent la seua reutilització com a recurs hídric alternatiu: per a reg agrícola, aigualeig de carrers o manteniment de zones verdes. Una pràctica molt beneficiosa en un context de canvi climàtic, estrés hídric i encariment d'energia.

A la reunió també ha assistit el regidor d'aigües, Antonio Miragall, i el gerent de l'empresa pública d'aigües municipals AMJASA, entitat que jugarà un important paper en tot aquest procés per a tancar el cicle integral de l'aigua,.

En aquesta trobada també s'ha parlat dels problemes viscuts en els últims mesos amb l'emissari submarí i la previsió de l’EPSAR per a recuperar la canalització a les condicions anteriors a la borrasca Gloria.

Els passos que està donant l'Ajuntament en matèria hídrica i de gestió de la xarxa de sanejament s'exposaran demà dijous en una sessió extraordinària del Consell Municipal Agrari, un òrgan consultiu en el qual estan representats la comunitat de regants, les organitzacions professionals i sindicals agràries, a més de tots els partits polítics amb representació municipal.

En la reunió també es presentarà l'estudi d'eficiència del projecte de reg amb aigua depurada.