El consum hídric a Xàbia creix un 11% respecte a l'any passat

08 ago 2022 Amjasa confirma els bons nivells dels aqüífers per a afrontar els mesos de major demanda

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, ha facilitat les dades de consum registrats durant el mes de juliol passat. Xifres de les quals es desprén un creixement de l'11% respecte al mateix període del passat any i que segueixen una tendència mantinguda des de principis d'any. I és que durant tot el primer semestre, el volum d'aigua subministrat és entre el 9’6 i l'11% major que en 2021.

Això sí, la xarxa duplica el seu cabal en els mesos d'estiu i passa d'injectar totals mensuals com els 350.418 metres cúbics de gener als 618.727 de juny i els 796.854 de juliol. Els pics absoluts de consum s'han viscut en l'última quinzena, coincidint amb les setmanes de més altes temperatures i freguen els 28.000 metres cúbics per dia. Altres circumstàncies que han afavorit una major demanda de cabal han sigut la greu avaria que es va registrar en la zona de les Barranqueres-Camí Vell de Gata i l'aportació puntual que es va brindar al Consorci de Teulada-Benitatxell del 12 al 19 de juliol.

No obstant això, tal com ressenyen des d’Amjasa, aquestes xifres disten bastant de les que es registraven anys arrere, amb pics de consum de fins a 36.000 metres cúbics diaris. Això, apunten, no significa que hi haja una menor demanda o ocupació, sinó que s'explica en la millora dels rendiments de la xarxa. És a dir, que la renovació de canonades antigues ha reduït molt la pèrdua d'aigua per fugides.

Quant a l'origen de l'aigua subministrada ara a l'estiu, prové en un 60% de la producció de la planta dessaladora i en un altre 40% dels pous, uns aqüífers que presenten uns bons nivells pese al context generalitzat de sequera.

De fet, enfront dels anuncis de restriccions que comencen a llançar-se des d'algunes ciutats i municipis, Amjasa vol deixar clar que Xàbia té garantit el subministrament sempre que es mantinga un consum racional i responsable d'aquest bé bàsic.

En el balanç juliol, des de l'hídrica destaquen com la major complicació tècnica l'avaria registrada en una de les canonades principals del sistema en la zona del Camí Vell de Gata, un tram de la xarxa ja antic que actualment està sent substituït. No obstant això, i malgrat la importància d'aquest tram en el sistema, l'empresa va poder recuperar el servei en menys de 24 hores i retornar el subministrament a tots els habitatges.

Amjasa, empresa íntegrament pública, compta actualment amb 28.300 abonats.