El Centre Artístic Musical, Esperanza Salvatierra i Pep Segarra, proposats per als premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia 2022

20 jul 2022

La comissió informativa de Cultura ha acordat hui per unanimitat proposar els premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia.

Després d'una edició en la qual el reconeixement va tindre una dimensió nacional –el guardó va ser per a la Fundació Museu Sorolla- enguany la distinció torna al local, posant l'accent en les entitats i persones del municipi que han contribuït a li millora social, cultural i associativa.

D'una banda es proposa al Centre Artístic Musical de Xàbia, una associació cultural amb més de mig segle d'antiguitat, que destaca per la seua presència en la vida social, festiva i cultural de Xàbia a més de per la seua funció educativa, de difusió de la música i de cohesió social.

A nivell individual es vol reconèixer a títol pòstum a Esperanza Salvatierra Codina, professora durant diverses dècades de l'IES Antoni Llidó i amb un important bagatge en l'associacionisme local en entitats com les Mestresses de casa, Creu Roja o Amics de Thiviers. Salvatierra també va formar part activa de l’Escola de Teatre, del grup de Teatre Garum i va ser una apassionada de la gastronomia local, sobre la qual va realitzar diverses publicacions, contribuint a la pervivència de receptes i costums.

També es proposa per al 9 d’Octubre a Pep Segarra Marí, un dels promotors del club de Basket Joventut Xàbia i defensor de la importància de l'esport com a eina de salut i socialització. Segarra sempre ha demostrat ferma conviccions a nivell mediambiental, sent un dels percussors dels moviments ecologistes de la comarca i, en la seua condició de regidor de l'Ajuntament en els anys 90, fent els primers passos per a posar en valor el patrimoni natural, per exemple, amb la creació de la xarxa de miradors. També ha sigut un gran col·laborador del municipi a nivell cultural, realitzant donacions del seu llegat familiar (els seus oncles van ser els germans artistes Segarra Llamas) per a enriquir els fons museístics i patrimonials.

La proposta acordada hui en comissió de Cultura haurà de ser ratificada en ple.