Balenciaga demostra la seua vigencia i atractiu en la seua exposició a Xàbia i sedueix a una mitjana de 250 visitants diaris

07 jul 2022

L'exposició “El segle de Balenciaga” ha enlairat amb força a Xàbia. Segons les dades recopilades pel departament de Cultura, les sales on s'exposa aquesta interessant mostra estan rebut una mitjana de 250 visites al dia des que es va inaugurar divendres passat, un gran acolliment que demostra l'estirada i vigència de l'artista basc.

Comissariada per Pedro Usabiaga, “El Segle de Balenciaga” és un recorregut en el temps i obra de la gran llegenda del nostre país en el món de la moda. Estarà en cartell fins al 30 de setembre i, gràcies al patrocini de l'Ajuntament, el seu accés és totalment gratuït.

L'exposició es distribueix per tres espais: el Museu Soler Blasco (carrer Primícies, 1) rememora els seus orígens i primers treballs, mentre que el Centre d'Arts Lambert (carrer Major, 40) repassa els seus anys daurats amb objectes, fotografies, pintures i peces representatives del seu treball (abrics, vestits de dia i de còctel, de nit i vestits de núvia). Finalment la Casa del Cable (Passeig Marina Espanyola, 6) descobreix el seu llegat i els camins que van prendre els seus principals deixebles (Felisa Irigoyen i José Luis Molina, Villahierro, Ungaro, Courrèges o Givenchy) després del tancament de la casa Balenciaga.

Aquesta mostra és part del programa dedicat a Cristóbal Balenciaga per l'Ajuntament de Xàbia en commemoració del 50 aniversari de la seua defunció mentre passava una de les seues habituals estades de desconnexió i descans en el municipi. Dissabte passat, també es va reunir prestigioses veus vinculades al món de la moda en una jornada monogràfica sobre la figura de Balenciaga en la qual van participar des de Pedro Usabiaga a Amalia Descalzo, Mariu Emilias, Javier Martín i Ramón Tabares Ozcariz, Lola Gavarrón o el conegut dissenyador Lorenzo Caprile.

En aquest fòrum va haver-hi també una taula redona repleta d'interessants testimoniatges. Entre ells el de Miguel Cardona, un taxista de Xàbia que de la nit al dia es va convertir en el xofer personal de Balenciaga, i va passar de circular per la Xàbia de principis dels 70 a conduir el Mercedes del gran mestre de la costura pels carrers més selectes de Madrid o París.

Cardona va narrar emocionat com va ser aqueixa experiència -que encara hui recorda amb gran afecte- d'estar uns mesos al servei de Balenciaga, al qual va poder conéixer en la seua faceta més íntima i a qui va acompanyar literalment fins a la seua mort (va ser ell qui li va portar fins a l'hospital on va morir).

Totes les conferències d'aquest simposi es poden visionar en el canal de youtube de l'Ajuntament: https://www.youtube.com/watch?v=brrhhsanu9o