El pianista afrocubà Chucho Valdés i el tribut de Monike Makon i la OJO a Amy Winehouse protagonitzen el Xàbia Jazz 2022

06 jul 2022 El festival, que torna a ser gratuït, promet ser una festa amb actuacions ballables com la de la banda swing Le dancing Pepa

El Xàbia Jazz supera la barrera de les vint edicions amb més força que mai. El veterà festival, un clàssic de les nits d'estiu a Xàbia, promet molta festa i qualitat en la seua XXI edició, que se celebrarà del 6 al 8 d'agost.

El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha desgranat el cartell d'enguany, que té com a màxim protagonista al pianista afrocubà Chucho Valdés, guanyador de 6 premis Grammys i altres 4 Grammys Llatins (entre ells el de millor disc de jazz 2022).

Valdés és la figura més influent en la història moderna del jazz afrocubà. Al llarg d’una carrera de més de 60 anys, tant al capdavant de les seues orquestres i com solista, ha destil·lat elements de la tradició musical afrocubana, el jazz, la música clàssica, i el rock en un estil intensament personal. A Xàbia actuarà la nit del dissabte 6 d'agost en format quartet. El concert serà a les 22’30 hores en la plaça de la Constitució i l'entrada serà gratuïta. I és que, tal com ha explicat Moragues, igual que l'any passat, aquest certamen serà un regal en forma de música i cultura a la població i visitants per a compensar els mals temps que s'han viscut en els últims dos anys per la pandèmia.

A diferència del passat estiu, no hi ha un contingent d'aforament, per la qual cosa no serà necessari reservar seient ni cap tràmit. L'entrada serà completament lliure.

El festival tindrà el seu segon assalte la nit del diumenge 7 amb una altra interessantíssima proposta; The Original Jazz Orquestra (OJO del Taller de Músics de Catalunya) i la potent cantant Monique Makon oferiran Back to Amy, el primer tribut a Amy Winehouse amb una big band a Espanya i que repassarà 12 dels temes més coneguts de la desapareguda intèrpret britànica.

Tancarà el certamen un concert totalment festiu la nit del dilluns 8, el de Le Dancing Pepa Swing Band, una banda valenciana especialitzada en la música neoyorkina dels anys 20 i amb una energia que revoluciona les pistes de ball. En la primera edició de "World Jam" Le Dancing Pepa es va posicionar com una de les millors bandes de Swing Internacionals pel que són diverses escoles de swing les que s'han interessat a assistir al concert a Xàbia per a poder gaudir ballant.

La tècnica de Cultura, Pepa Roig, ha assenyalat que el festival de 2022 es presenta com molt divertit, enèrgic i variat. Roig ha recordat que en les seues 21 edicions el XàbiaJazz ha sigut escenari d'importants solistes i els grans noms del circuit, així com de valors emergents que després s'han convertit en noms claus del jazz nacional, com Andrea Motis.

Roig ha apuntat que aquest certamen ha contribuït a popularitzar el gènere jazzístic a la comarca i a fer costat al jazz valencià, que sempre ha tingut un buit en el programa.