Subdelegació recolza a l'Ajuntament de Xàbia i requereix a la Diputació que instal·le elements per a dissuadir l'aparcament en la CV 742

05 jul 2022

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, va mantindre ahir una reunió amb la Subdelegada del Govern, Araceli Poblador, per a abordar la problemàtica de seguretat que provoca l'aparcament irregular que es repeteix cada estiu en la carretera CV-742 que dona accés al Portitxol; especialment des que es va instal·lar una barrera que impedeix baixar a la cala amb cotxe quan el pàrquing està complet.

L'estacionament massiu en el voral d'aquesta carretera comporta problemes en la circulació, dificulta l'accés i maniobra als vehicles d'emergència i posa en perill a vianants que caminen pel mateix carril que circulen els cotxes.

A l'ésser un vial és competència de la Diputació d'Alacant, l'Ajuntament no pot prendre mesures dissuasives. Tampoc la Policia Local té competències per a multar ni ordenar la retirada de vehicles, perquè és la Guàrdia Civil qui té la potestat sancionadora.

Per tal de alleugerar la situació, l'Ajuntament va sol·licitar en primera instància a la Diputació que col·locara d'elements que eviten l'estacionament en el tram de 1’4 quilòmetres (des de l'encreuament amb el carrer Llentiscle fins a l'encreuament amb el carrer Mitjà Lluna) més pròxim a la cala.

La petició municipal, reiterada des d'octubre fins a maig, estava acompanyada d'informes policials, que recomanaven instal·lar una talanquera o pilons de fusta, tant per a garantir la seua efectivitat com per la facilitat de desmuntatge en cas de necessitat i per criteris estètics i imatge pública.

No obstant això, arribat el més de juliol, la Diputació únicament ha instal·lat una senyalització vertical recordant la prohibició, alguna cosa que –com ja advertia la Policia- és insuficient i no impedeix l'estacionament. Així s'ha pogut comprovar aquest mateix cap de setmana, en el qual els conductors han fet cas omís a la senyalística i han continuat aparcant en la zona en conflicte.

Davant la falta de resposta de la Diputació, l'alcalde va recórrer a la Subdelegació del Govern a Alacant perquè almenys reforce el control i les sancions en la zona.

Des de l'òrgan de Govern van convocar ahir a totes les parts implicades (Ajuntament, Policia Local, àrea de carreteres de la Diputació i Guàrdia Civil de Trànsit) per a buscar una solució conjunta. La responsable, Araceli Poblador, s'ha sumat als requeriments del Consistori i advoca per l'acció preventiva. En aquest sentit, va sol·licitar a la Diputació que reforce de manera immediata els elements dissuasius a l'estacionament, almenys, en els punts més problemàtics. En concret es va acordar que es col·locaran barreres de senyalització temporal (conegudes com new jersei).