Comença El segle de Balenciaga

29 jun 2022 Aquest cap de setmana arranquen les exposicions i jornades divulgatives al mestre de l'alta costura que va morir fa 50 anys en el municipi

Aquest cap de setmana comencen les activitats dedicades a Cristóbal Balenciaga. L'Ajuntament de Xàbia dedica aquest estiu una important programació cultural al mestre més internacional de l'alta costura, qui va morir fa 50 anys mentre passava una de les seues habituals estades de desconnexió en el municipi.

El divendres 1 de juliol a les 20h, en la Plaça de l'Església, tindrà lloc l'acte inaugural d'aquest cicle expositiu, que comptarà amb la presència dels comissaris de les exposicions, dels participants en el simposi que se celebrarà dissabte i de les autoritats locals.

Amb aquest acte s'iniciarà l'exposició monogràfica que recorrerà els seus orígens, anys d'esplendor i el llegat que va deixar en la moda, que encara hui continua viva i vigent. La mostra, comissariada per Pedro Usabiaga, estarà disponible des del mateix 1 de juliol fins al 30 de setembre, en les sales d'exposicions del Museu Soler Blasco, el Centre d'Arts Lambert i la Casa del Cable. Hi haurà vestits de coctel, peces de vesprada i nit, a més de dos vestits de núvia, abrics, barrets i complements. La majoria cedits de col·leccions particulars, poc coneguts i que no es poden veure habitualment en museus.

Pel que fa al simposi "Cristóbal Balenciaga, obra i llegat 1972-2022", que es celebrarà el dissabte 2 de juliol al Parador Nacional, diferents veus vinculades al món de la moda abordaran la figura de Balenciaga. Des de Pedro Usabiaga a Amalia Descalzo, Mariu Emilias, Javier Martín i Ramón Tabares Ozcariz, Lola Gavarrón o el conegut dissenyador Lorenzo Caprile.

La jornada inclou una taula redona i debat moderat per Lydia García en la qual participaran Pedro Usabiaga, Mariu Emilas, Ramón Tabares Ozcariz, Elena Iribarren i Miguel Cardona (qui va ser xofer de Balenciaga).

Tots els actes del cicle seran sense reserva prèvia i gratuïts, i la programació completa es podrà consultar als tríptics ja disponibles tant en la Casa de Cultura com en les oficines de turisme i en les sales on es realitzarà l’exposició.

Altres cites de la programació són la projecció el 14 de juliol al cinema Jayan del film "El hilo invisible", una jornada sobre el dissenyador en l'estudi de Jessica Bataille (5 d'agost) o el concert "El sonido de sus dos orillas" amb música de la costa basca i la mediterrània interpretada per la soprano Teresa Albero i el pianista Jesús Gómez.