Xàbia acull del 5 al 9 de juliol la cinquena edició del Àgora Actual Percussió dedicada al genial compositor Iannis Xenakis

08 jun 2022

El Festival Àgora Actual Percussió arriba a la seua cinquena edició a Xàbia i ho celebra amb un certamen dedicat al genial compositor grec Iannis Xenakis en el centenari del seu naixement.

Se celebrarà del 5 al 9 de juliol de manera paral·lela al European Meeting of Contemporary Percussion, reafirmant-se com l'esdeveniment “més destacat i especialitzat en el panorama de la creació i la interpretació actual”, segons destaquen els seus responsables.

Està dirigit a nivell artístic per Juanjo Guillem, mentre que la direcció acadèmica està a càrrec de Joan Soriano i la tècnica d'Alicia Arnau, i adreçat a intèrprets de grau i postgrau, compositors i artistes en general interessats en la creació d'avantguarda. Tot un referent a nivell internacional, per aquesta trobada han passat alguns dels principals intèrprets, compositors i ensembles de percussió nacionals i de països com França, el Regne Unit, Noruega, Alemanya, els EUA, Itàlia, Austràlia, Mèxic, la Xina, Portugal, Suïssa, entre altres.

En les seues anteriors edicions ha impulsat diferents convocatòries internacionals per a compositors amb participació des de més de 20 països i realitzat múltiples estrenes nacionals i absoluts de diferents peces per a percussió.

El Festival, organitzat des de la Regidoria de Cultura i que compta amb el patrocini del Institut Valencià de Cultura i el INAEM I és obert al públic en general i tots els seus concerts –a càrrec dels grups Neopercusión, Projecte SoXXI, Synergein Project i diferents solistes com Sisco Aparisi- es desenvoluparan enguany en diferents espais del nucli de Duanes de la Mar.

Recuperada la normalitat després de la pandèmia, aquest 2022 el festival torna al 100%. Dedicat a la figura i obra de Iannis Xenakis en el seu 100 aniversari es presenta com un just reconeixement a un dels genis creatius del S.XX, imprescindible per a entendre la revolució en l'àmbit de la creació i la interpretació de la percussió del seu temps.

Des de la direcció de la trobada expliquen que, a nivell nacional “aquest llegat ens arriba a través de la gran música per a percussió de Ramos i Guerrero també protagonistes de l'edició”. En el Festival es donarà rendit compte de les principals peces d’ ensemble de percussió, cambra i solos dels tres compositors, que juntament amb l'estrena nacional d'Èol’oolin (dedicada a Xenakis) de Julio Estrada per a ensemble de percussió conformen un esdeveniment únic a Espanya, i necessari homenatge al geni de Xenakis.

El gran programa del Festival es complementa amb tota una sèrie de propostes variades i interdisciplinàries: ponències, conferències i classes magistrals d'interpretació a càrrec d'alguns dels principals especialistes en cada matèria del país. Musicòlegs, escriptors, arquitectes, intèrprets i compositors aprofundiran des de diferents aspectes en l'obra i figura i obra dels tres compositors.