Balenciaga torna a Xàbia aquest estiu

06 jun 2022 L'Ajuntament dedica una gran exposició i jornades divulgatives al mestre de l'alta costura que va morir fa 50 anys en el municipi

Cristóbal Balenciaga tornarà mig segle després a l'últim lloc que van veure els seus ulls. L'Ajuntament de Xàbia dedica aquest estiu una important programació cultural al mestre més internacional de l'alta costura, qui va morir mentre passava una de les seues habituals estades de desconnexió en el municipi.

El plat principal serà una exposició monogràfica que recorrerà els seus orígens, anys d'esplendor i el llegat que va deixar en la moda, que encara hui continua viva i vigent. La mostra, comissariada per Pedro Usabiaga, prendrà de l'1 de juliol al 30 de setembre les sales d'exposicions del Museu Soler Blasco, el Centre d'Arts Lambert i la Casa del Cable, revivint uns temps i estil de vida ja extints: els anys daurats de l'alta costura. Hi haurà vestits de coctel, peces de vesprada i nit, a més de dos vestits de núvia, abrics, barrets i complements. La majoria cedits de col·leccions particulars, poc coneguts i que no es poden veure habitualment en museus.

El "Segle de Balenciaga" també busseja en el vessant personal de l'artista, prestant especial atenció a la seua vinculació amb Xàbia, un racó mediterrani que va ser com un bàlsam per als seus ossos i els seus nervis.

El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha avançat la programació que arredonirà aquest homenatge. Així e, 2 de juliol hi haurà una jornada en el Parador Nacional en la qual diferents veus vinculades al món de la moda abordaran la figura de Balenciaga. Des de Pedro Usabiaga a Amalia Descalzo, Mariu Emilias, Javier Martín i Ramón Tabares Ozcariz, Lola Gavarrón o el conegut dissenyador Lorenzo Caprile.

La jornada inclou una taula redona i debat moderat per Lydia García en la qual participaran Pedro Usabiaga, Mariu Emilas, Ramón Tabares Ozcariz, Elena Iribarren i Miguel Cardona (qui va ser el xofer de Balenciaga durant les seues estades a Xàbia).

Altres cites de la programació són la projecció el 14 de juliol al cinema Jayan del film "El fil invisible", una jornada sobre el dissenyador en l'estudi de Jessica Bataille (5 d'agost) o el concert “el So de les dues ribes” amb música de la costa basca i la mediterrània interpretada per la soprano Teresa Albero i el pianista Jesús Gómez.

L'alcalde, José Chulvi, s'ha mostrat il·lusionat per aquest projecte cultural i de reconeixement, que segueix el deixant del viscut l'any passat en honor a Joaquín Sorolla, i vincula a Xàbia amb persones extraordinàries que en el seu moment la van triar com a font d'inspiració.

El primer edil ha assenyalat que la proposta, que va començar a treballar-se durant la pandèmia, ha anat creixent fins a ser un programa d'envergadura i altíssim nivell.

Chulvi ha agraït la col·laboració del Parador i de l'Estudi de Jessica Bataille en la programació i ha convidat a tota la població a assistir tant a l'exposició com a les activitats paral·leles i descobrir els secrets del món de l'alta costura i al major representant que ha tingut el nostre país.