Xàbia realitza obres d'emergència a la Casa dels Xolbi després de detectar-se un xicotet moviment estructural

02 jun 2022

L'Ajuntament de Xàbia realitzeu des de hui obres d'emergència en l'edifici municipal conegut com a Casa dels Xolbi. Arran de les inspeccions que s'estan duent a terme per a redactar un projecte de sanejament integral d'aquest palauet gòtic (la seua estructura està en precari), s'ha detectat un xicotet moviment estructural en la planta baixa. Probablement, aquest desplaçament pot atribuir-se a les pluges persistents que s'han mantingut aquesta primavera.

Ahir a la vesprada, es va precintar preventivament el perímetre de l'immoble, situat entre els carrers Roques, Loreto i Escola, quedant aquest tancat al trànsit fins que acabe la intervenció d'urgència aconsellada pels tècnics: la construcció d'un mur a l'interior d'una de les finestres per a consolidar la façana i frenar nous moviments.

Els treballs els està realitzant personal municipal i es preveu que estiguen acabats en pocs dies.

La Casa dels Xolbi, de propietat municipal, està pendent de ser rehabilitada de manera que quede garantida la seua seguretat estructural. L'Ajuntament va presentar aquest projecte –que a priori es calcula pot costar al voltant d'un milió d'euros- a una línia de subvencions de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica encaminada a actuacions urbanes, especialment rehabilitacions d'edificis del patrimoni municipal, tant de caràcter social, cultural i/o històric.

Actualment s'està redactant el projecte d'aquesta obra i és en una de les visites a l'immoble que duu a terme l'estudi d'arquitectura responsable quan s'ha detectat el moviment estructural.

Aquest palauet gòtic va ser adquirit per l'Ajuntament en 2005. Originària del segle XVIII és una gran casa amb 34 habitacions de diverses mesures i funcions, repartides en quatre plantes i és un dels edificis més antics i interessants dels quals es conserven en la vila.