Xàbia divulga la figura de José Albi, el seu poeta més internacional el centenari del seu naixement

01 jun 2022 Aquest divendres es presenta la biografia “José Albi i el seu temps” a la Biblioteca de Duanes

Enguany es compleixen cent anys del naixement de José Albi Fita, reconegut poeta fortament vinculat a Xàbia, on va passar gran part de la seua vida.

Albi, a més de ser considerat l'últim poeta de la postguerra espanyola, es va llicenciar en Dret i en Filosofia i Lletres, va ser crític literari i traductor (va signar grans traduccions dels principals poetes del surrealisme francés), rebent el Premi de les Lletres Valencianes 2002. Fins i tot va dirigir, al costat de Joan Fuster, una de les revistes més importants del panorama espanyol: Verb. Quaderns Literaris.

En aquest any carregat de simbolisme, des de Xàbia es vol reivindicar la seua figura.

A aquest efecte, aquest dimecres, 3 de juny, es presenta el llibre “José Albi i el seu temps”, un treball d'Isabel Oliver González, escriptora, biògrafa, crítica literària, poeta i novel·lista, a més de presidenta de l'entitat cultural Ateneu Blasco Ibáñez.

L'acte està previst a les 19’30 hores a la Biblioteca de Duanes i comptarà amb la intervenció de l'autor del pròleg, Jaime Siles, també destacat poeta, filòleg valencià amb gran relació amb Xàbia.

“José Albi i el seu temps” és, en paraules del regidor de Cultura, Quico Moragues, “una gran eina i un mitjà per a difondre la seua obra, perquè tant els seus paisans com la resta del món i les generacions futures tinguen coneixement de la important figura que representa dins de la poesia en llengua castellana de la segona meitat del segle XX”.

El llibre intercala els fets històrics més rellevants per dècades amb esdeveniments de la pròpia trajectòria de l'autor, una publicació amb abundant documentació textual i gràfica i que plasma la importància de Xàbia per al poeta com a lloc en el qual viu moments transcendents i amb el qual guarda contacte durant tota la seua vida.

Una vinculació que té les seues arrels en la seua família, els Albi, els qui van ocupar un lloc preeminent en la societat i economia xabiera des de la segona meitat del segle XIX com a comerciants de pansa i propietaris de vinyes. Temps després, amb l'arribada del turisme, aquesta família també va ser partícip del desenvolupament local amb l'obertura d'un càmping que gaudia d'unes instal·lacions modernes per a l'època i de caire internacional.

A nivell personal, José Albi va cultivar l'amistat amb diverses persones de Xàbia interessades en la cultura, la qual cosa va propiciar que publicara alguns llibres en la impremta local Botella -amb una exquisida edició- com és el cas de les recopilacions de poemes dels anys 1997 a 2002. Anteriorment, en 1992, ja havia publicat una obra dedicada al seu poble: “Jávea o el gozo”, amb dibuixos de Josep Cardona, reeditada amb motiu de la seua defunció en 2010. També l'Ajuntament de Xàbia li va publicar en 1994 l'únic poemari que té en valencià: El temps ombrívol de les roses.

La Biblioteca Pública de Xàbia posseeix pràcticament tota la seua obra. Uns fons que ha ampliat recentment gràcies a que els seus fills han donat un conjunt de llibres que es corresponen a les primeres publicacions. Des de la “Antologia del surrealisme espanyol” escrita en 1952 al costat de Joan Fuster, fins a la destacable tesi doctoral de 1979: Juan de Juanes i el seu cercle artístic