Xàbia veta el tabac en totes les seues platges

02 may 2022

L'Ajuntament de Xàbia va aprovar ahir en ple diverses mesures encaminades a millorar la protecció ambiental de la seua costa. Una d'elles que tot el litoral siga de “platges sense fum”, adherint-se a la xarxa autonòmica que impulsa la creació d'espais saludables per a la ciutadania, preservats dels efectes nocius del tabac i dels fems que genera (s'estima que les burilles de cigarrets representen més del 30% dels residus que hi ha en el medi ambient).

La proposta, llançada pel regidor de Turisme i Medi Ambient, Toni Miragall, arriba poc després que el Congrés dels Diputats aprove la Llei de Residus Sòlids, normativa que dona empara legal als Ajuntaments per a impulsar la prohibició de fumar a les platges i cales, que en breu seran senyalitzades com a espais sense fum.

Una altra dels acords presos en matèria mediambiental està relacionada amb les tovalloletes higièniques, un producte que a causa del seu confús etiquetatge i a la poca conscienciació de ciutadans que les rebutgen a través dels vàters, acaba tapant canonades i xarxes de sanejament. A Xàbia es pateix doblement ja que en els casos en els quals acaben en la mar, a més dels consegüents danys a l'ecosistema marí, els corrents les retornen a la costa.

La moció, presentada pel grup socialista, advoca perquè Xàbia llance campanyes d'informació i conscienciació ciutadana i també demane al Congrés dels Diputats que impulse modificacions legislatives que obliguen als fabricants de tovalloletes al fet que advertisquen en el seu etiquetat -de manera clara i destacada- que no són productes sostenibles ni biodegradables i que no poden llançar-se al WC.

A proposta de Compromís, la moció va incorporar també sol·licitar la prohibició de la seua venda i un compromís que l'Ajuntament i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer intensifiquen la vigilància de la xarxa del clavegueram que travessa el riu Gorgos per a evitar possibles abocaments d'aigües residuals o tovalloletes.

El tercer acord en matèria de sostenibilitat mediambiental està vinculat a les mesures per a reduir l'impacte de la pressió turística que pateixen les cales durant l'estiu. El Consistori, amb els vots de PSPV i Ciutadans per Xàbia (Compromís i C’s es van abstindre i el PP va votar en contra) va donar llum verda a una ordenança fiscal per a regular l'aparcament per la qual es cobrarà 9 euros diaris als vehicles que estacionen a peu de platja, un sistema que es complementarà amb línies de transport públic.

En el ple d'ahir, la Corporació també va aprovar per unanimitat la nova Ordenança General de Subvencions, una regulació general sobre les ajudes locals que garantirà als ciutadans i entitats l'accés en igualtat de condicions i a través d'un procediment en el regiran la transparència, l'eficàcia en la gestió dels recursos, la concurrència i l'equitat.

L'Ajuntament ha viscut en els últims anys –especialment arran de la crisi econòmica derivada de la pandèmia- un gran creixement de l'activitat subvencional com a suport i resposta a diverses demandes de tipus social, econòmic, cultural o esportiu d'interés públic municipal.

Amb la nova ordenança es pretén tindre una base des de la qual partir a l'hora de convocar una línia d'ajudes, agilitant el procés. A més es contempla un altre instrument complementari com és un Pla Estratègic de subvencions (que haurà de ser aprovat en ple), amb el qual planificar-les, concretar els objectius que es pretenen amb la seua aplicació, el termini necessari per a la seua execució, els costos previsibles i les seues fonts de finançament.