Xàbia projecta un segon complex multiesportiu que donarà resposta a les actuals necessitats de la comunitat esportiva local
16 mar 2022 L'edifici, que s'integra al costat del Trinquet, està pressupostat en 7’7 milions d'euros i serà tot un referent per a la pràctica de gimnàstica rítmica i artística
El regidor d'Esports de Xàbia, Alberto Tur, ha presentat hui un dels projectes més importants i en el qual porta treballant el seu departament des de fa mesos: un nou complex multiesportiu en el Freginal.
El que serà el segon pavelló de Xàbia naix amb una filosofia clara: donar resposta a les necessitats de la gran i variada comunitat esportiva local i acollir a les disciplines que en els últims anys han crescut exponencialment en la població: des del handbol o l'hoquei a les arts marcials o la gimnàstica rítmica i artística.
El centre esportiu projectat tindrà 2 plantes sobre rasant i es planteja de forma integrada amb el trinquet ja existent, de manera que visualment des de l'exterior seran un únic edifici i se simplifica en el futur la gestió del seu accés i les tasques de consergeria. En total són 4.500 metres quadrats útils, amb una altura màxima de 15’5 metres ja que els sostres alts són una exigència per a la gimnàstica rítmica. De fet, s'ha treballat tant amb els clubs locals com amb la Federació Valenciana ja que el nou pavelló serà tot un referent per a aquesta modalitat esportiva i podrà acollir esdeveniments de tecnificació i competicions oficials.
L'espai principal està format per dues grans pistes. Una d'elles serà per a la competició de futbol-sala, handbol, hoquei patines, voleibol i bàsquet, una polivalència que s'aconseguirà després de trobar un paviment especial que compatibilitza l'ús de patins.
L'altra zona es dedicarà a les arts marcials –amb una àrea de tatami- i a la gimnàstica rítmica i artística. També s'ha previst una zona per a escalada (amb rocòdrom i zona bulder) i una d'entrenament funcional o crosfit.
En la planta primera es dedica l'espai als visitants i espectadors de les activitats esportives, amb graderies desmuntables per a acoblar-les a les necessitats de cada esdeveniment, i compten amb una àrea adaptada a les persones amb mobilitat reduïda.
A més, aquesta planta disposarà de dues sales polivalents o de coworking per a les gestions ordinàries dels clubs esportius.
Quant al disseny de l'edifici, s'ha resolt la connexió amb el trinquet ja existent mitjançant el disseny d'un espai longitudinal entre tots dos edificis a diferents altures, amb vegetació integrada en coberta i patis enjardinats. La façana està formada per una capa lleugera i microperforada en algun dels seus costats, integrant les dues edificacions d'una manera subtil, però deixant vistes algunes de les seues parts diferenciadores.
El projecte també contempla la interacció de l'edifici amb el seu entorn. Es crearà un itinerari exterior mitjançant una vorera que envolta el complex, així com itineraris naturals d'accés en l'edifici per als vianants des dels carrers i la zona d'aparcament.
A nivell energètic, l'edifici (que és d'eficiència energètica tipus B) preveu una instal·lació fotovoltaica en la coberta per a autoproveir-se, una altra instal·lació de captació solar, un sistema de refrigeració o climalit i d'autoprotecció enfront d'incendis.
El pressupost del projecte –que actualment està en fase d'exposició al públic i després s'emportarà a ple per al seu debat i aprovació- puja a 7’7 milions d'euros i comptarà amb una subvenció de la Diputació de 950.000 euros. Posteriorment es podrà licitar aquest gran projecte que té 20 mesos d'execució.
Tant el regidor com l'alcalde, José Chulvi, han destacat que, amb aquesta important inversió, Xàbia més que un segon pavelló tindrà “un complex esportiu integral, referent autonòmic per a diferents modalitats i una infraestructura moderna, del segle XXI.”
No en va, han passat més de 20 anys des que va obrir les seues portes el Miguel Buigues Andrés, i el panorama esportiu local és completament diferent, amb 40 clubs actius i una oferta amplíssima. Des de la regidoria d'Esports s'ha treballat el projecte amb moltes d'aquestes entitats per a poder incorporar les seues demandes i necessitats.