El gaiter Carlos Núñez, cap de cartell de la XX edició del Xàbia Folk

04 mar 2022 El festival presenta el projecte del kurd Gani Mirzo “La ruta de la dignitat” en suport del camp de persones refugiades de Duhok

El Xàbia Folk compleix 20 anys i ho fa fidel a les seues arrels. El festival presenta un programa equilibrat entre propostes noves i integradores i una gran figura com és la del reconegut gaiter Carlos Núñez, qui enguany s'erigeix com a cap de cartell en una actuació en la qual compartirà escenari amb la Colla La Xafigà de Muro d'Alcoi, que també festeja els seus quaranta anys fent música tradicional. Una mixtura de gaites i dolçaines que fusionarà la música galega i valenciana la nit del divendres 13 de maig en la plaça de la Constitució (22’30 hores).

El regidor de Cultura de Xàbia, Quico Moragues, i l'alcalde, José Chulvi, han presentat hui aquest XX aniversari al costat dels músics que sostenen la direcció artística del festival: Toni Torregrosa i Joan Buigues, de la Romàntica del Saladar.

Torregrosa i Buigues han desgranat cada proposta; començant per la que servirà de presentació oficial del festival. “Eixa” un projecte de la intèrpret i compositora valenciana Isabel Latorre (divendres 22 d'abril, a les 20 hores a la Casa de la Cultura).

Ja al maig alçarà el teló l'escenari de la Plaça de la Constitució, amb Carlos Núñez i La Xafigà (13 de maig a les 22’30 hores), un solista de prestigi amb una de les colles grans i emblemàtiques del nostre país que esperen atraga al públic local i servisca de reclam perquè persones d'altres zones es desplacen a Xàbia aqueix cap de setmana.

L'altre espectacle de gran format serà el liderat per Gani Mirzo, un músic d'arrels kurdes, les melodies orientals de les quals es fusionen amb el flamenc i el jazz a través d'instruments com el llaüt, el buzuk i la guitarra espanyola. El seu projecte “La ruta de la Dignitat” està compromés amb els refugiats que fugen de la guerra (una important part del seu caixet es destina al camp de persones refugiades de Duhok) una situació tristament de plena actualitat ara també a Europa.

El festival tancarà com és habitual amb una actuació de caràcter intimista en l'ermita de Santa Llúcia, enguany protagonitzada per Carol Duran i Nuria Lozano, dos artistes fonamentals en la creació i composició de la música catalana.

Com és habitual, tots els concerts són gratuïts.

El regidor de Cultura ha convidat a tots a gaudir del folk, un festival amb un públic fidel, al qual l'Ajuntament li té una gran estima i pel qual any rere any han anat passant les músiques de totes les zones del país i molts dels grups més reconeguts del panorama folk.

Per part seua, l'alcalde ha agraït el compromís de Toni Torregrosa i la Romàntica del Saladar amb aquesta trobada que s'ha convertit en tota una referència al País Valencià i cada edició demostra el seu compromís amb la igualtat i els valors socials.

Chulvi ha apuntat que el festival és tot un reclam per al públic de la comarca i per tant, un al·licient per a visitar Xàbia, la seua hostaleria i el seu comerç.