L'empresa que amplia el col·legi Trenc d’Alba demana la paralització temporal de les obres

21 feb 2022 L'Ajuntament es reuneix amb la comunitat educativa i els brinda tot el suport per a desbloquejar el projecte

L'Ajuntament de Xàbia ha mantingut una reunió amb l'equip directiu i representants de l'AMPA del col·legi Trenc d’Alba per a informar-los de la paralització temporal de les obres d'ampliació del centre.

El projecte, englobat dins del Pla Edificant, contempla la construcció d'un nou menjador, un nou gimnàs, la reforma i ampliació de la cuina, la renovació de banys i les instal·lacions d'aigua, així com la renovació dels jocs infantils.

Adjudicada a l'empresa Binària Construccions per 1.072.878,79 euros, l'obra va arrancar el passat 13 de setembre i té un termini de 10 execució de mesos.

No obstant això, l'empresa va presentar fa dues setmanes a l'Ajuntament un escrit sol·licitant la suspensió del contracte per 3 mesos. Al·lega que el “increment desproporcionat i generalitzat de les matèries primeres tant en el mercat nacional com internacional” ha afectat l'equilibri del contracte portant-los a pèrdues -que preveen es multipliquen- i els està provocant un impacte “imprevisible en el moment de la licitació”.

L'alcalde, José Chulvi, ha explicat a la comunitat educativa que, de moment, la mercantil no ha anunciat l'abandó definitiu de l'obra, sinó que ha demanat un ajornament per a veure si el Govern d'Espanya ofereix alguna resposta via decret llei a aquesta situació, que està afectant greument les obres i concessions públiques al país.

I és que, l'actual llei de contractes prohibeix específicament els modificats d'obra que suposen l'encariment del pressupost en més d'un 20%. Un màxim que, en un context com l'actual d'escalada de preus tant en matèries primeres com en energies, transport o costos de fabricació, està provocant la paralització de centenars d'obres públiques, deixant les licitacions desertes i a les administracions que les impulsen sense marge de maniobra.

L'Ajuntament de Xàbia és una de les administracions afectades (a més d'aquesta obra, la del CEIP Mediterrània ja ha quedat deserta dues vegades) i per això l'alcalde, en la seua condició de Diputat en Les Corts, ha presentat una Proposta No de Llei per a sol·licitar al Govern una reforma de la Llei de Contractes que permeta revisar els preus en situacions excepcionals com les que s'estan vivint i articule un sistema d'actualització instantània de les bases de dades de preus sobre les quals es basen els procediments de contractació pública.

Tant Chulvi com la regidora d'Educació, Montse Villaverde, han assegurat a la comunitat del Trenc d’Alba tota la col·laboració de l'Ajuntament per a tractar de desbloquejar el projecte, així com el compromís de vetlar exhaustivament perquè s'intensifiquen les mesures de seguretat al voltant del recinte en obres. La primera fase –que és la que actualment estava en desenvolupament- es concentra en una parcel·la annexa a l'actual centre i no ha afectat les instal·lacions ocupades pels alumnes.