Una nova empresa s'encarrega des d'aquesta setmana de la neteja viària i de la recollida de residus a Xàbia

26 ene 2022 La mercantil Tetma comença una transició progressiva de les millores i canvis contractats per a una modernització total del servei

L'Ajuntament de Xàbia informa que la matinada entre el dijous i divendres d'aquesta setmana ( el 28 de gener a les 00 hores) es farà efectiu el canvi d'empresa encarregada dels serveis de neteja viària, de zones públiques i platges, de la gestió de l'ecoparc i de la recollida de residus.

A partir d'ara s'encarregarà Tetma SA, que arranca aquesta setmana un procés d'implantació progressiu que comportarà la modernització total del servei, amb nombrosos i importants canvis al llarg dels pròxims mesos: des d'un canvi integral de maquinària i la flota de vehicles com en la gestió de l'ecoparc i els punts verds, tractant d'acabar amb els problemes viscuts en els últims anys.

També hi haurà un augment de personal i es renovaran els contenidors i papereres, amb l'ús d'una potent plataforma tecnològica per a millorar l'eficiència, la gestió de queixes i incidències i contaminar menys.

El contracte suposarà una despesa municipal de 5’9 milions d'euros a l'any, un augment d'uns dos milions anuals que l'Ajuntament no repercutirà en la taxa que abonen els veïns.

La nova contracta –que s'espera estiga 100% operativa abans de l'estiu- tracta de donar resposta a les principals problemàtiques detectades i per atallar els abocaments, amb la incorporació d'un equip específic per a neteja, vigilància i acció sancionadora.

Un altre dels punts forts del contracte és els mitjans destinats a educació ambiental, a la difusió de bones pràctiques per sectors professionals o atallar comportaments incívics, per exemple, els relacionats amb els excrements dels animals.

Quant a la neteja viària també es canviarà tota la maquinaria, que passarà a ser elèctrica i, per tant, menys contaminant i molt més silenciosa en el treball en horari nocturn. Es recupera l'aigualeig amb aigua calenta a alta pressió i productes desinfectants i es marquen freqüències mínimes de neteja viària a les urbanitzacions, que tindran dues màquines fregadores exclusives per al disseminat. A més, la maquinaria inclou un accessori que permetrà arrancar herbes a voreres i escocells.

També es millora de la temporalitat del servei per a reforçar els mitjans en les setmanes d'alta ocupació i a les platges, que sumen maquinària específica i recursos com una embarcació per a millorar la neteja de les cales menys accessibles i un dron per a les inspeccions.