Xàbia rep la donació del cíngol de la túnica de la primera imatge de Jesús Nazareno que es va venerar a Xàbia

23 ago 2021

El Museu Soler Blasco de Xàbia ha rebut una important donació lligada a la història religiosa local. Es tracta del cíngol (un cordó amb borles en els extrems que s'utilitza per a cenyir a la cintura peces àmplies) de la túnica de la primera imatge de Jesús Nazareno que es va venerar a Xàbia. L'ornament té més de 250 anys d'antiguitat (la imatge del Nazareno va arribar a Xàbia en 1767) i ha romàs ocult durant quasi un segle.

La donació l'ha realitzada la família d'Ángeles Diego Sapena gràcies a la mediació i esbrinaments fets per Bartolomé Bas Segarra “Aspirina”. Aquest veí, quan era un xiquet i ajudava en la farmàcia d'un familiar, va escoltar per casualitat el nom de la persona que havia ocultat aquesta relíquia per a salvar-la dels actes exaltats que van envoltar els primers dies de la Guerra Civil, quan es va destruir la imatge del Nazareno.

Era Pascual Diego, conegut com “El batlet” i tan bé va amagar la relíquia i tan bé va guardar el secret que la seua filla Ángeles mai va arribar a trobar-la a pesar que Bartolomé Bas li havia preguntat algunes vegades. Ara, 85 anys després, els seues descendents han descobert el secret que ocultava una còmoda de la seua besàvia –moble antic que ha passat de generació en generació- en un compartiment camuflat darrere d'un calaix.

El cíngol, amb tres borles, és el mateix que apareix en les fotos i estampes més antigues que es conserven del Nazareno a Xàbia pel segle XVIII. Ara, s'exposarà en el museu Soler Blasco.

Tant l'alcalde, José Chulvi, com el regidor de Cultura, Quico Moragues, han agraït aquesta donació tan simbòlica que prova la històrica veneració de Xàbia per Jesús Nazareno.