La família Torres Buigues dóna l'antic piano del seu iaio amb el qual es van amenitzar les nits de varietés de Xàbia en els anys 30

05 ago 2021

Els germans José i Antonio Torres Buigues –coneguts en el municipi per gestionar durant dècades el bar Perol- han donat a l'Ajuntament de Xàbia un antic piano de paret que ha pertangut a la seva família durant l'últim segle.

L'instrument, de la marca alemanya Franz Hummel Dresden, el va comprar ja de segona mà el seu iaio, José Torres Segarra, uns anys abans de proclamar-se la segona república pel que es calcula que podria tenir una antiguitat de 150 anys. De fet, té dos enganxaments per a les bujíes amb espelmes amb les quals s'il·luminaven les partitures del pianista en els temps en els quals la llum elèctrica pràcticament no existia.

Ho va instal·lar en el seu bar, situat en la plaça de Baix (llavors plaça del Mercat) entre el que actualment és el Bar Imperial i la botiga Jaumet. Un local ben ampli i amb escenari en el qual es van celebrar les actuacions de cantants, espectacles de cabaret i varietés amb les quals fa un segle animaven les nits de la vila.

El piano va acompanyar amb la seva música uns anys que, a poc a poc, es van convertir en convulsos per la situació política i l'esclat de la guerra civil, la qual cosa va suposar el tancament del local de Torres.

L'instrument el van traslladar a la casa familiar, en el Ravalet. Allí ningú sabia tocar-ho però sí que va servir perquè aprengueren joves del municipi amb inquietuds musicals, com Miguel Benavent, conegut comerciant de la vila.

A partir dels anys 1950, el “piano del tio Torres” va tornar a ser clau en la vida cultural de Xàbia; S'utilitzava en les “Festes en l'Aire” que se celebraven en llocs com el Cinema Espinós per a recaptar fons per a les Fogueres o per a acompanyar balls populars per tot el poble, sobretot en la placeta del Convent. Segons recorden José i Antonio, el piano anava i tornava de casa del seu iaio; primer a bord d'un carro i després en un tricicle que van adquirir per a això.

Ara, el “Franz Hummel” tornarà a estar en un lloc on se celebren balls i hi ha vida social: la sala de la planta baixa de la Biblioteca del port on es reuneix l'associació de jubilats i pensionistes de Duanes, que estan encantats d'acollir un instrument amb tanta història. El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha agraït a la família Torres Buigues la donació d'aquest piano –que serà restaurat a nivell estètic- i haver compartit la seva interessant història, tan lligada a la Xàbia del segle XIX.